lördag 30 september 2017

Brunelli september: Resol

Septmber. Kanske den mest arbetsamma och spännande månaden för en vinproducent.
Det har blivit hög tid med en rapport från "vår" vingård. Ni som följer bloggen vet då att det handlar om Brunelli Wine och lite om vad som hänt på vingården under september. Det är Alberto som förser mig med information och bilder på vad som hänt.
Nedan hittar du länkar till årets föregående månader:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano

April. Ripasso
Maj: Carianum
Juni: Campo del Maestro
Juli:Overnight (rosé) och Pa´Riondo (vitt)

Augusti: Valpolicella Classico och Superiore

September har så klart inneburit att fokus har legat på skördearbetet, men dom ska också hinna med att ta hand om besökare som kommer till deras vinshop. För en enklare provning behöver man inte göra någon reservation. Minns jag rätt får man prova sex viner för 5 euro. Handlar man vin så blir provningen gratis. Den som vill få en guidad tur i källaren måste göra en reservation. Du hittar mycket mer info på deras nyligen omgjorda hemsida.

Skörden av druvorna Garganega och Trebbiano var till ända innan augustimånad var slut. Dessa druvor används för deras vita viner. Undantaget de druvor (Garganega) som ska användas till Carianum. Dom ska vara lite övermogna och skördas i år under den sista veckan i september.

Molinara någon vecka innan skörd.
Den blekaste av de druvor som är typiska Valpolicella-druvor.


Skörden av Molinara klarades av på en dag. Druvorna växer inte endast på ett ställe utan finns i flera olika vingårdar. Här krävs det både skicklighet och koordinering för att arbetet ska flyta på bra.
Sedan 2016 ingår Molinara inte längre i någon av deras Amarone. Den används uteslutande för att göra deras Rosévin "Overnight".  Mer om det vinet hittar du här.
Skörden av Corvina började precis i skiftet augusti/september. Nästan tio dagar tidigare än föregående år. Strax därpå började det även skördas Rondinella. Vanligtvis mognar Rondinella tio dagar senare än Corvina, men inte i år.
Brunelli skördar druvorna i omgångar. Under den första veckan i september gick man över fälten och skördade de klasar som var tillräckligt mogna och där de enskilda druvorna är lite separerade. Det görs en selektering ute på fälten vilka druvor som är tillräckligt bra för deras "vanliga" Amarone. Runt 20% skördades den första dagen. Två dagar senare går man över fälten igen. Det är en fin balansgång att gå. Druvorna får inte vara för mogna för då ökar sockerhalten och problem kan uppstå med syran och inte minst en hög alkoholhalt.

Efter den första veckan kom det några dagars regn. Det var bara att göra uppehåll i skördearbetet. Den 10 september startade dom skörden av druvorna till Titari och Inferi. Tio dagar tog det att genomföra det skördearbetet.
Mellan den 7:e och 22:e september skördades druvorna till Campo del Maestro.


Skördearbetet börjar sju på morgonen. De druvor som skördats på morgonen får ligga ute i solen för att nattens fukt ska försvinna. På eftermiddagen tas dom in och placeras framför stora fläktar.

För drygt en vecka sedan skördades druvorna till deras Valpolicella Classico. Dessa druvor pressas omedelbart efter skörd. De klasar som inte är riktigt mogna slängs. En kort tid får musten med skalkontakt innan den pumpas över till ståltankar, där jäsningsprocessen drar igång.

Hur ser då skörden 2017 ut. Alberto konstaterar att det blir kanske 15-20% mindre skörd. Kvaliteten på druvmaterialet är mycket bra och därmed ser årgång 2017 ut att bli en bra årgång.

Vintankar har under september ägnat lite mer uppmärksamhet åt Resol. Vi har druckit både årgång 2010 och 2012.

Vinet är gjort enbart på druvan Garganega som vuxit på Brunellis 2 ha stora vingård i Custoza (strax söder om Gardasjön). Druvorna har fått torka i cirka fyra månader. Efter en sista selektering av druvorna pressas dessa i januari och får sedan jäsa på 225-liters stora barriquer av fransk ek. Vinet får sedan ligga kvar på de små ekfaten och på sin jästfällning i cirka två år innan det buteljeras.
Både årgång 2010 och 2012 levererar en alldeles underbar vinupplevelser för oss gottegrisar. Ganska så lika i sin struktur och smakupplevelse. Dock tycker jag årgång 2012 känns lite piggare med en något friskare syra.
Färgen har en stark gyllengul ton, där årgång 2010 drar iväg mot bärnstenshållet.
Doften är smått förförisk med tropisk frukt, kanderade mandlar, lite örter och aningens honung
I munnen är det så klart ett sött vin, men här finns den där härliga friskheten som gör att det aldrig blir kladdigt. De tropiska frukterna från doften återkommer i gommen, fast nu förstärkta med lite citrus och torkad frukt( aprikoser och persika). Här finns ett litet inslag av nötter läs mandlar och hasselnötter. Några örter noteras. Vi märker dom först i det riktigt långa avslutet. En liten honungston och gula äpplen hjälper till att bygga upp komplexiteten.

Det här är strålande gott. Sött, friskt och komplext. Allt i en härlig balans.
Betyg 4++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar