lördag 23 september 2017

2008 Barolo Riserva, Borgogno

Vi inhandlade den här Barolon för någon vecka sedan. Överlag har den ju fått bra recensioner och dessutom har den några år på nacken. Det är klart vi vill undersöka den. Vi har inte druckit så mycket viner från Borgogno. En Barbera  för två år sedan är vad jag kan dra mig till minnes.

Firman grundades 1761 av familjen Borgogno och var i deras ägo fram till 2008, då familjen Farinetti tog över verksamheten. Dom har genomfört en varsam renovering, där bl a huvudbyggnaden återställts till sitt ursprungliga utseende. Den historiska källaren från 1761 har bevarats som den är. Andrea Farinetti har huvudansvaret sedan 2012, då hon avslutade sina studier i önologi.
Dom förfogar över 20 ha vinmarker bl a i Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossate och San Pietro del Viole

Druvorna till den här Barolon kommer just från de ovan nämnda vingårdarna. Vinet har fått tillbringa dryga fem år på stora tunnor av ek.

Färgen går i en mörkare röd ton med klar tegelnyans.

Doften är tydlig utan att vara särdeles stor. Här finns en del röda bär, ganska mycket örter/kryddor, en del rosor, svart te, nypon, höstlöv och tobak

I munnen känns vinet slankt, lite småstramt och med smaker, som inte är fullt utvecklade. De röda bären från doften återkommer, där körsbären, lingon och tranbär lämnat tydliga spår. Ett fint inslag av örter, nypon, lite viol och någon diffus krydda. Syran är distinkt och tanninerna biter. Eftersmaken aningens längre än medel och där får frukten och örterna sällskap av kakao, mint och  mera rosor.

Visst är det gott och bra till diverse maträtter, men mina förväntningar var högre.
Betyg 4-
Priset på "Bolaget" är 299 kr, vilket måste anses anständigt för en Barolo med några år på nacken. Den flaska, som jag har kvar ska få vila sig i ytterligare ett par år innan jag drar korken ur den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar