fredag 22 september 2017

2012 Spätburgunder RG, Bernhart

Förra söndagen hade vi några vänner på middag. Vi hade tillagat ankbröst med en hallonsås, ugnsbakad spetskål, vaxbönor och amandinepotatis. Det blev väldigt lyckat. Vi drack en tysk Pinot Noir eller som tyskarna säger Spätburgunder. Vi besökte producenten för ganska exakt ett år sedan. Den intresserade kan läsa om det mycket trevliga besöket här.

Ett fantastiskt vin. Selektiv handskörd med ett starkt begränsat skördeuttag ger ett litet kraftigare vin än hans övriga Spätburgunder. Vinet har fått jäsa i 14 dagar med skalkontakt och sedan legat runt 18 månader på lite mindre, nya barriquer av ek.  2012 var ett varmt år, men Gerd har ändå lyckats hålla nere alkoholen till sympatiska 13%.

Det hela resulterar i ett ursnyggt vin med mörka bär där vi främst känner diverse skogsbär och körsbär, men också några stänk från hallon och smultron. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt. Här finns också en hyfsat stor och mycket elegant syra, som i vårt fall matchar syran från hallonsåsen på ett formidabelt sätt. Små lätta, men ändå tydliga tanniner som bjuder ett mycket trevligt motstånd. Eftersmaken är lång, något längre än medel med mera frukt och bär, örter och kryddor. Trots att det är bra tryck i smakerna känns det ändå väldigt lättsamt.
Det här är helt enkelt sagolikt gott.
Vi tror på ytterligare utveckling. Vid vårt besök fick vi smaka på en 13 år gammal Spätburgunder, visserligen inte denna utan en snäppet enklare. En helt magisk upplevelse, så vår sista flaska  ska få ryggläge i källaren några år. Bara jag kan hålla tassarna borta.
Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar