söndag 17 september 2017

Ett Stockholmskt äventyr i tre akter.

I slutet på augusti åkte hustrun och jag upp till Stockholm.
Akt 1
Första kvällen åt vi tillsammans med de goda vännerna G och M en enastående middag på "Den gamle och havet". En italiensk restaurang med mycket fisk och skaldjursrätter. Vi lämnar en stark rekommendation.

Tenuta Sella&Mosca.
Det blev ett vin på den vita (gröna) druvan Torbato. Detta är en lokal druva för Sardinien. Det blev vår första bekantskap med ett vin gjort på denna druva. Producent är Sella&Mosca. Sardiniens största vinproducent med en årsproduktion på cirka 7,5 miljoner flaskor.
Vid milleniumskiftet, och då menar jag när 1800-talet blev 1900-talet, började ingenjören Sella och advokaten Mosca att anlägga de nuvarande vingårdarna. Båda hade sitt ursprung i Piemonte. Idag har dom vingårdar spridda över i stort sett hela Sardinien och med en yta på 540 ha. Du som vill veta mer om den här producenten klickar här.
På SB finns endast ett vin på druvan Torbato och det är ett mousserande. Sella&Mosca representeras med 8 viner varav ett finns i det ordinarie sortimentet.

Dom gör runt fyra varianter på druvan Torbato. Vårt vin Cuvée 161 från året 2015 är deras toppvin på den här druvan. Druvorna kommer från en vingård utanför Alghero (nordvästra hörnet på Sardinien). Druvorna mognar sent. Efter att de pressats får de ligga med skinkontakt en kortare tid. Jäsningen varar runt 20 dagar och äger rum under en relativt låg temp. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning en kortare tid. En liten del sker på barriquer av ek.

Färgen går i en guldgul nyans.

Ett ganska aromatiskt vin med en bra friskhet. Här finns lite citrus, gula äpplen, fläder, gott om torkade örter, någon liten blommighet, en servil ton av krossad flinta och andra mineraler. Rätt så bra tryck i smakerna. Syran är på alerten. I eftersmaken hittar vi mera kryddor, unset vanilj och gula stenfrukter. Detta är både gott, lite annorlunda och matvänligt.
Betyg 4
Jag dricker det här gärna igen och önskar prova det lite mer ingående.

2016 Monteoro
Det fick också bli ett glas Vermintino. Även detta var riktigt trevligt. Druvorna kommer från vinfält på Monte Limbara i Gallura. Vi är då i den allra nordligaste delen på Sardinien.
En kort tid men skinnkontakt efter pressning. Jäsning på ståltankar.
Ett ungt vin som ska drickas ungt. Det lever mycket på sin friskhet och ungdomliga gula frukt (äpplen, päron, stenfrukter). Här finns en hel del steniga mineraler. En liten lätt blommighet kan vi också notera.
Betyg 4-


På vägen hem passerade vi krogen Rolfs Kök. Vi slank in och tog oss var sitt glass rött vin

2015 Langhe Nebbiolo från producenten La Ca Növa
Vi hittar den här producenten någon mil nordost om Alba.
Detta är deras instegsvin på druvan Nebbiolo. Ett år har vinet tillbringat på 30 hl stora Botti av slavonsk ek.
En ung och ganska stram Nebbiolo med en fin frukt i centrum. I doften även rosor, nypon och lite, lite fatinslag.
Smaken är stram med körsbär och något hallon, lite kryddor, någon liten, liten blommighet, nypon och kakao.
Betyg 3+

2015 Binet Jacquet.
Ett vin från Faugères, ett vinområde i Languedoc-Rousillon.
Det är gjort på druvorna Syrah (30%), Carignan (20%), Grenache (20%)Mourvèdre  (20%) och Cinsault (10%).
Jäst och lagrat 10 månader på stålfat. Biodynamiskt certifierade (Demeter).
Lite stramt med en fin syra och mera tillgängligt än Nebbiolon. Fin frukt där körsbär, sv vinbär och björnbär dominerar. Ett påtagligt örtinslag med en touch av mynta och steniga mineraler som i eftersmaken lämnar en känsla av sälta. Gott!!
Betyg 4-


Akt 2
På torsdagskvällen hade vi ett operabesök planerat. Vi såg Trollflöjten. En verkligt fin föreställning
Vi intog en lättare måltid i Oprans Brasserie.
Vi startade upp kvällen med ett glas champagne. Jag vet inte varför jag hade låga förväntningar, men det här var ju faktiskt riktigt gott.
Druvmixen är 40% vardera av Pinot Meunier och Pinot Noir samt 20% Chardonnay.
Lättdrucken med gula äpplen, lite citrus, mariekex och mandlar i såväl doft som smak.
Betyg 4

Hustrun tog en chark- och osttallrik. Själv tog en råbiff. På vårt sedvanliga vis delade vi på maten. Vi var väldigt nöjda båda två med vad vi fick.
Vi drack till detta en ganska hyfsad Chateauneuf-du-Pape. I huvudsak gjord på Grenache, Syrah och Mourvèdre.
Massor av mörk frukt, örter och kryddor i såväl doft som smak. Bra syra och finstämda tanniner. Eftersmaken är medellång.
Betyg 3+
Akt 3
På torsdagens förmiddag träffade vi vännen Toni, som visade oss runt i Nacka. Stort tack för detta.

Torsdagskvällen tillbringade vi på Operan och Trollflöjten.

På fredagen tog vi farväl av vår vän Susan. Det blev en fin stund fylld med mycken eftertanksamhet i Duvbo kyrkas församlingshem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar