måndag 25 september 2017

2011 Campo del Titari en Amarone i världsklass från Brunelli

Vi hade några av våra goda vänner på middag för knappt en vecka sedan. Det är ju på det viset att vi måste så klart klämma in en anledning att dricka lite amarone. Efter huvudrätten serverade vi en ostbricka med Västerhavsost, Monte Veronese och Parmesan(24 månader). Vi valde till detta vår stora favorit Campo del Titari från året 2011.

Minnet från förra hösten, då den hade en alltför närgången alkoholdoft fanns i minnet, så vi lät den få tre timmar i karaff. Detta gjorde susen för nu är alkoholen i såväl doft smak helt bortblåst.

Du som vill veta lite mer om denna vingård, som tillhör Vintankars absoluta favoriter, klickar in på den här länken. Jag har tidigare skrivit om årgångarna  200920102011. Det är bara att klicka på resp årtal så får du våra tankar om just det vinet.

Redan vid upphällning på karaff möts vi av de mest ljuvliga Amaronedofter. Ett par timmar senare, då vi serverar vinet, får vi precis det som vi väntat på: en stor kraftfull och komplex doft, dock ej pompös eller att den går till överdrift. Här finns massor av mörka körsbär, björnbär, lite hallon, aningens läder, lite jord, en ansenlig mängd örter och kryddor, lite torkade frukter och vaniljkola.
Vi kan sniffa ganska länge på det här vinet!!

Ändå är det så klart den ljuvliga, nästan magiska smaken, som vi totalt faller för. Visst finns det fortfarande en förnimmelse av alkohol, men oj så den lugnat ner sig och omfamnats av den mörka frukten: söta mörka körsbär, björnbär, plommon, några små svarta vinbär och så mörka skogshallon. Inslaget av örter och kryddor är helt magnefikt. Den torkade frukten finns där med någon liten russinton, men i huvudsak är det fikon, dadlar och katrinplommon. Här finns också en fin syra och finlemmade tanniner som smånafsar i gommen och tillsammans ger dom vinet en ryggrad.
Eftersmaken är storslagen med den lite sötaktiga torkade frukten, den lite bittra tonen från högprocentig mörk choklad, espressokaffe och körsbärskärnor.
Alldeles storslaget. Och tänk jag tror den kan utvecklas något till.
Du som har några 2011:or får rådet öppna en flaska, häll upp ett stort glas (kanske 20 cl) som får stå i två timmar. Små-sippa sedan under flera timmar och jag lovar dig en härlig smakresa!

Betyg 5

Årgång 2011 verkar slutsåld på "Bolaget". Årgång 2012 är nog på ingång. Häromveckan testade vi både Titari och Inferi från året 2012. Det kommer ett särskilt inlägg om årgång 2012 i slutet på den här veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar