tisdag 12 september 2017

2013 Aroa

Vi testar ännu ett vin från det lilla området Emporda i nordöstra Spanien. Vi fick upp ögonen för viner härifrån efter att vi träffat den svenske importören Vinua tidigare i våras. Vi gillade vad vi fick prova och det resulterade bl a i ett blogginlägg om Masia SerraVi köpte också två lådor med lite blandade viner dels en Masia Serra låda och dels en Emporda lådaVi drack i somras 2011 Gneiss. Ett vin gjort på Cabernet Sauvignon och en liten slatt Grenache. Riktigt gott!Turen har nu kommit att testa vinet Aroa i version 2013. Masia Serra är producent till även detta vinet, som är gjort på druvorna Grenache (80%) och Marselan (20%). Den senare är en druva jag tror att jag inte druckit något av tidigare. Du som vill veta mer om druvan klickar på länken till Wikipedia. Aroa har fått ligga till sig i 12 månader på lättrostade franska ekfat (Allier). Knappt 3 000 flaskor gör dom av det här vinet.
Vinet har fått sitt namn efter ägarfamiljens dotter och tanken är att skapa ett vin som går i linje med hennes karaktär. Allt en enligt producentens hemsida.

Färgen har en djupröd nyans med lite violetta stråk ut mot glaskanten.
Doften ger oss en röd bärsamling, steniga mineraler och en del inslag från fathanteringen.
I gommen får vi ett vin som har både kraft och elegans samtidigt som vi upplever det mjukt och behagligt.
Visst finns här en intensitet och tryck i den mogna lite mörka frukten: björnbär, hallon, körsbär och i de medelhavsaktiga örterna. En bra syra som tillsammans med de smånafsande tanninerna ger vinet en ryggrad och skapar samtidigt en fin balans. Eftersmaken är medellång och där får den mörka frukten och örterna sällskap av lite lakrits, espresso, mörk choklad och unset vanilj.
På det hela ett trevligt och matvänligt vin som går alldeles utmärkt till de flesta kötträtter. Varför inte till någon av höstens köttgrytor.
Betyg 4
Vinet säljs endast i kolli om sex flaskor och priset är 233 kr per flaska. Det ingår också i Masia Serra lådan om sex flaskor fördelat på fyra olika viner. Ett bra alternativ för den som är nyfiken på vad den här producenten kan prestera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar