tisdag 5 september 2017

2015 Morari, Valpolicella Superiore från Torre D´Orti

För någon vecka sedan lanserades den senaste årgången av det här vinet. Visserligen klassad som en Valpolicella Superiore, men står inte långt efter ett Amaronevin.
I början på året drack vi deras Ripasso och Rosso IGT. Vad vi tyckte om dom kan du läsa om här.
Vi skrev då också lite om producenten, så den intresserade får helt enkelt läsa det inlägget.

Morari är ett stort och ganska kraftfullt vin med tydliga amaronelikheter. Det är gjort på druvmixen Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och 10 procent andra druvsorter. Druvorna får torka i nästan tre månader. Vinet har fått tillbringa ett år på nya barriquer innan det har buteljerats.

Det här är ett ungt vin, som med all säkerhet kommer att utvecklas en hel del. Med detta sagt levererar det ändå en stor vinupplevelse och slår de flesta amaroneviner under trehundringen med hästlängder.
doften hittar vi en intensiv mörk frukt, en hel del torkad frukt, lite örter samt aningens kakao och vanilj. Visst kan vi ana alkoholen, men redan nu är det mesta infångat av den kraftfulla och eleganta frukten.

I munnen möts vi av en maffig dryck med ordentligt tryck i den mörka frukten, där mörka körsbär, plommon, björnbär, blåbär och några små skogshallon utgör en fin kompott. Inte riktigt fullt utvecklade, men ändå redigt gott idag.
Lite kryddor med aningens vitpeppar vid fronten.. Gott om torkad frukt. Någon försiktig ton av balsamico noteras också.
En bra syra skänker friskhet åt vinet. Tydliga väl avrundade och mjuka tanniner bjuder på ett härligt motstånd.
Lång eftersmak med mera frukt, mineraler och torkad frukt.

Visst är det här lilla kraftpaketet väldigt gott redan idag, men det kommer att utvecklas bra de närmaste åren.. Så den som har en god karaktär och kan låta flaskorna få vila något år kommer att bli rikligt belönad.
Betyg 4(+).

Hos Systembolaget är priset 333 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar