onsdag 27 september 2017

Två Cavor

I söndags var vi några vänner som träffades för att prova ett par röda viner från Priorat. Mer om detta i nästkommande blogginlägg. Vi inledde vår Priorat-afton med att smaka på två Cavor.

Först ut var 1+1=3 en Cava Blanc de Noirs. Detta är en Cava gjord på endast den blå druvan Pinot Noir. Producent är 1+1=3 U Mes U Fan Tres bakom vilka firman Julià & Navinès står. Dom har producerat vin i Katalonien sedan mitten på 1980-talet. Druvorna kommer från både egna gårdar och kontrakterade odlare. En stor del av deras odlingar är ekologiskt certifierade och så är fallet med den här Cavan.

Den är alltså gjord enbart på druvan Pinot Noir. Vinet har fått ligga på sin jästfällning i cirka 36 månader innan det degorgerades.

Vi möts av en frisk doft med röda äpplen, mariekex och lite örter i centrum.

I munnen är det en frisk och torr dryck med ett stort inslag av syrliga röda äpplen.Här finns också en del citrus. Vi tänker blodapelsin och mandariner. Lite kex och något som drar åt nougat-hållet noteras också samt en en fin liten örtighet i avslutet.

Det finns en framtoning som går åt champagne. Visst är det enkel dryck, men här finns också komplexitet. Gott och lättdrucken. För priset 109 kr, som den kostar på "Bolaget" är den alldeles utmärkt.
Betyg 3+Kvällens andra Cava är:
2014 MIM Natura Brut Nature Reserva
från producenten Vins el Cep. Geografiskt befinner vi oss i Katalonien några mil väster om Barcelona. Detta är en historisk gård som daterar sig till någon gång i slutet på 1400-talet. Det var dock i mitten på 1970-talet som vinframställningen riktigt tog fart, då familjerna Carreras, Esteve, Masana och Parera slog sig ihop. Odlingarna sker efter organisk-biologiska odlingsmetoder med ett stort inslag av biodynamiskt tänkande.. Gården är också certifierad.

Den här Cavan är gjord på de klassiska cava-druvorna Xarel-lo (50%), Macabeo (25%), Parellada (15%) och så Chardonnay (10%) från mycket gamla vinrankor. Två år har vinet fått ligga till sig innan det ansetts moget för marknaden.
I doften hittar vi gula, äpplen gula päron, lite citrus, några stänk grusiga mineraler och aningens surdgsbröd.

I munnen känns den väldigt frisk. Torr så klart. Ja, nästan knastertorr med en ordentlig syra. Det vilar en slags "ren" frukt över smakerna. Det börjar med gröna äpplen och lite grapefrukt. Efterhand tillkommer mariekex, lite rostade mandlar, aningens melon, gula plommon och mineraler. Eftersmaken är medellång.

Betyg 3+.
Priset på SB är även här 109 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar