måndag 4 september 2017

Champagne och Amarone

Hustrun fyllde år för en vecka sedan. En alldeles strålande sensommardag.
Så klart firade vi detta med lite gott att dricka. Det fick bli lite av det bästa källaren kunde erbjuda

Champagne är en given favorit hos oss. Vi har druckit åtskilliga av den här varianten, men nu är det slut. Detta är vår sista halvflaska. En lustig sak med den här champagnen har varit hur den varit prissatt på Systembolaget. När jag köpte mina halvflaskor kostade dessa 299 kr och helflaskan kostade 899 kr. Mindre lustigt är priset idag 1 399 kr för en helflaska. Vi får helt enkelt njuta lite extra den här kvällen av dessa droppar.

2000 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois Billecart Brut
Den här cuvéen skapades 1964 för att hedra minnet av husets grundare. Det är en blandning av Chardonnay från Grand Cru byar i Cote des Blancs och Pinot Noir från Montagne de Reims.

Färgen har gått från en blekgul nyans till en idag något mörkare ton. Någonstans en dragning åt det halmgula hållet.
I doften finner vi lite citrus, mogna, gula äpplen, mariekex, snäckskal och unset nougat. En väldigt tydlig doft, men inte på något sätt övertydlig.

Smaken har begynnande mognadstoner, men har ändå behållit sin friskhet. Här finns en del citrus och mogna äpplen. Först känns de gula men senare lite rödaktiga också. Några gula stenfrukter kan vi notera. Ett härligt mineralinslag som vi förknippar med såväl krita som sten. Eftersmaken är lång och angenäm med någon tropisk frukt, bröd och några stänk honung.
Betyg 4++
Helt på topp just nu. 


2011 Amarone Roccolo Grassi
Ett lämpligt tillfälle att dra korken ur vår första 2011:a från Roccolo Grassi. Ni som följer bloggen vet att detta är en av mina absoluta favoritproducenter av Amarone. Vi har tidigare i år druckit dessa årgångar: 20072008 och 2009.
Ingen utförligare presentation utan jag hänvisar till tidigare skrivna blogginlägg.

En ännu väldigt ung amarone, som kommer att utvecklas fint de närmaste åren. Detta till trots levererar den en vinupplevelse utöver det vanliga. Vi lät den få nästan fyra timmar i karaff innan vi började dricka av den. Det är bara att konstatera att Marco Sartori återigen gjort en fantastisk amarone.

Vi möts av en läck doft av de finaste mörka körsbären, aningens tobak, örter och kryddor, någon liten ton av vanilj och kakao samt en del torkad frukt. En stor och magnifik doft.

I munnen är det en intensiv och kraftfull, men också komplex mörk frukt som vi känner läs körsbär, plommon, björnbär. Här finns en del torkad frukt med små, små inslag av russin, fikon, dadlar och katrinplommon. En lätt kryddighet med lite örter kan vi också bocka av. Här finns en trevlig syra och fjäderlätta tanniner som bjuder ett behagfullt motstånd. Eftersmaken är riktigt lång med söta mörka körsbär och ännu mera torkad frukt. Den härliga lilla bitterheten från högkvalitativ mörk choklad förhöjer smakupplevelsen liksom den lite rostade tonen av espressokaffe. Den höga alkoholen (16,5%) är nästan helt infångad av den mörka frukten.

Detta är utan tvekan en stor amarone som fortfarande inte "peakat" utan kommer att växa de närmaste åren.
Betyg 5-
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar