onsdag 30 augusti 2017

Grekiska viner del 9: 2013 Gi&Uranos (Earth and Sky), Thymiopoulos

Dags för nästa avsnitt i vårt grekiska vinäventyr. Den här gången blir det ett rött.

Tidigt i våras köpte vi tolv olika viner från den danska importören  Oinofilia. Vi har tidigare skrivit om åtta av dessa:
2014 Angels Heart Negoska Rosé
Economou Estate Crete 2013 Assyrtiko 
2014 Xinomavro Nature
Economou Estate 1999 Sitia

2014 Orgion, Sclavos Winery
Retsina från Tetramythos
- 2015 Assyrtiko de Mylos, Hatzidakis
2015 Aidani, Hatzidakis

Familjen Thymiopoulos har ägt vingårdar i Naoussa sedan flera generationer tillbaks, men det är först på senare år som dom börjat producera vin under eget namn. Det startade när Apostolos Thymiopoulos återvände till sina hemtrakter efter avlagd examen vid Athens Universitet på Oenology-programmet i början på 2000-talet. Verksamheten drivs enligt organisk-biologiska metoder med inslag och tankar från den biodynamiska-läran. Därför används ingen konstgödsling, besprutning med syntetiska preparat mm. Hans tankar är att varje årgång ska få ge sin egna prägel åt vinet, därför så lite "intervenering" som möjligt i vinframställandet. En minimal tillsats av SO2 är i många fall ändå nödvändig.
Idag för förfogar man över 28 olika vingårdslägen med utgångspunkt från den ursprungliga vingården i Trifolos.


2013 Gi&Uranos.
Ett vin gjort på den grekiska druvan Xinomavro till hundra procent. Druvorna har vuxit på vinstockar som har en ålder på mellan 40 och 50 år. Vingårdarna ligger på en höjd av 180 - 450 meter över havet. Vinet har fått jäsa med naturlig jäst. Det har fått ligga till sig på gamla ekfat (en blandning av 225 l, 300 l och 500 l) i cirka 18 månader. Det tappas på flaska ofiltrerat.

Återigen ett fantastiskt vin med klara Barolo-vibbar.

I doften finns en hel del röda bär, men också lite champinjoner, tryffel och våt jord. Vi kan också ana oss till små försiktiga toner av rosor och violer.

I gommen återkommer en komplex samling bär, såväl röda som lite mörkare: körsbär, jordgubbar, röda vinbär, lite, lite hallon, nypon, granatäpplen och syrliga lingon. En viss kryddighet noteras liksom svart te. Här finns en bra syra som ger vinet en fin friskhet. Tanninerna finns där och biter lite försiktig. Precis som de ska i ett vin gjort för matiga kötträtter. En lång komplex eftersmak med mera frukt, provencalska örter, unset vanilj, svarta oliver, peppar och torkade tomater rundar av munkänslan.
Ett alldeles strålande vin lyder vår sammanfattning.
Betyg 4+
Vi fick betala 259 DKK. Ett vin vi kommer att ha med i vår nästa beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar