söndag 20 augusti 2017

2007 Chateauneuf-du-Pape, Fiancée, Domaine La Barroche

Vi hade våra goda vänner A och A på middag i tisdags. Vi grillade lamm och tillagade diverse nyttigheter från trädgården.
För Vintankar är en bra Chateauneuf-du-Pape ett säkert kort att kombinera ihop med lamm. Vi väljer en med några år på nacken och dessutom är det flera år sedan vi drack den här senast.

Producenten Domaine la Barroche med vinmakaren Julien Barrot i spetsen gör ett par olika cuvéer. Den vi druckit flest årgångar av är "Signature". Vi har druckit  200720082009 och 2010. Samtliga har levererat trevliga upplevelser. Under en period gjorde dom en med beteckningen "Terroir". Den hyllade vi bl a här. Deras prestigevin "Pure" har vi inte druckit ännu. Vi har en flaska av årgång 2009 i källaren, som det börjar bli dags att testa.

Fiancée är gjort på 50% Grenache från 100-åriga stockar och 50% Syrah från betydligt yngre vinstockar. Vinet har fått ligga till sig i cirka 18 månader på såväl Bourgogne-ekfat som cementtankar.

Det här vinet är alldeles underbart just nu. En härlig kombination av kraft och elegans.

I doften hittar vi solmogna mörka bär, lite örter och kryddor med en tydlig ton av svartpeppar, någon liten pinjekvist samt lite rått kött.
I  munnen är det en komplex samling mörka bär som vi först av allt noterar: mörka körsbär, björnbär, vildhallon och något svart vinbär. Vi stöter sedan på ett fint örtknippe av provencalskt slag. Ett försiktigt litet floralt inslag kan också noteras. I eftersmaken kommer det lakrits, mineraler, choklad och aningens espressokaffe. En finstämd syra ger en behaglig och nödvändig friskhet. Tanninerna har rundats av rejält och blivit nästan sammetslena, men dom finns där och bjuder ett härligt litet motstånd.

Ett riktigt gott vin!!
Betyg 5-


2 kommentarer:

  1. Härligt J-C, jag har 2 st av 2006 på väg in av detta vin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du fina stunder som väntar på dig

      Radera