fredag 18 augusti 2017

2012 Terre de Bussiere, Domaine de la Janasse

Det har blivit dags att ta farväl av ett vin som vi haft som vårt franska husvin under ett par år tid. Vår sista flaska får utgöra sällskap till lite grillat lamm. Det har under dessa år levererat en ren och sann drickglädje.
Vinet har den för södra Rhone inte helt vanliga blandningen Merlot(55%), Syrah (30%), Cabernet Sauvignon (5%) och Grenache (10%). Druvorna kommer från ett område som kallas Bussièr, som ligger utanför Courthezon strax nordost om Chateauneuf-du-Pape. Vinet har fått ligga till sig i dryga året på barriquer av fransk ek, varav 30% nya.

Vi kan redan i doften notera att det ungdomliga stadiet, som vi förfördes av, har det lämnat. Nu känner vi en mer mogen och solvarm mörk frukt, som kompletteras med ett hyfsat stort knippe örter, lite läder och våt jord.

I munnen återkommer den mörka frukten med svarta vinbär, blåa plommon samt några körsbär och björnbär. Lite trevliga provencalska örter noterar vi också. Fortfarande finns det en bra friskhet, om än inte den ungdomliga och charmiga vi upplevde för ett par år sedan. Tanninerna upplever vi som väldigt mjuka och avrundade. Eftersmaken är hyggligt lång med både lakrits(söt) och lite kakao som komplement till frukten och örterna.
Visst är det här fortfarande ett trevligt och bra vin. Vi är idag kanske inte lika översvallande som då vi första gången drack den här årgången.

Betyg 3++


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar