torsdag 10 augusti 2017

Langhe Nebbiolo, Elio Sandri 2015 vs Punset 2014

Jag konstaterade när augusti började att vi under sommaren hade druckit väldigt lite viner från Piemonte. Jag lovade bot och bättring och drog korken ur en Barbaresco Pajé från Roagna.
Vi har fortsatt på den inslagna vägen och druckit två viner med beteckningen Langhe Nebiolo

2015 Langhe Nebbiolo, Elio Sandri
Producent är Cascina Disa, bakom den står idag Elio Sandri . Vi befinner oss i utkanten av Monforte d´Alba i Perno-området. Det här är historisk mark, här har det gjorts vin i flera sekler. På 1400-talet låg här ett kloster som bl a ägnade sig åt vinframställning.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha. Han arbetar med stora gamla ekfat, en naturlig jäsningsprocess, bekämpningsmedel är bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo (Riserva).

Druvorna kommer från vinstockar som är dryga 30 år gamla och från en vingård, Suri Disa, som ligger cirka 300 m över havet.
Vinet har fått ligga till sig runt åtta månader på stora ekfat och fyra månader på flaska innan det varit redo för marknaden.

I den lite återhållsamma doften känner vi läder, körsbär, nypon och något uns vanilj. En liten svag blommighet kan vi ana oss till.
I munnen är det slankt, småstramt och med en ordentlig syra.
Här finns en lovande blandning av såväl ljusa som mörka bär läs körsbär, nypon, röda vinbär, lingon och diverse skogsbär. Ett tydligt inslag av örter, en viss ton av peppar och steniga mineraler kan vi också notera. Tanninerna ta för sig rejält.
Ett ungt vin. Det känns att det här vinet har mer att ge och kommer att utvecklas väl på två till tre års sikt.
Betyg 3++


2014 Langhe Nebbiolo, Punset
Producenten Punset ligger på en kulle som överblickar byn Neive. Verksamheten drivs av Marina Marcarino. Redan på 1980-talet började hon ställa om verksamheten till organisk/biologisk odling.
Druvorna till det här vinet kommer från deras yngsta vinrankor.
Jäsningen sker i cementtankar under två veckor med skalkontakt

Visst är även det här vinet ungt, men bjuder upp på ett helt annat sätt. Stramt, hyfsat slankt och med en stor friskhet som får oss att dra på smilbanden. Det här är riktigt bra

Doften är präglad av diverse röda bär, men här finns också rosor och violer liksom en fin liten örtsamling.

I munnen återkommer de röda bären från doften i form av körsbär, lingon, lite tranbär och röda vinbär. Visst är syran påtaglig och visst är tanninerna på bettet, men de samspelar med frukten i en supertrevlig balansakt. Eftersmaken är något längre än medel och då får vi lite örter, torkade rosor, någon liten violpastill, steniga mineraler och ännu mera röda bär.

Det kan kanske inte betecknas som stort, men är ändå väldigt trevligt. Ett sådant där vin som i sin enkelhet kan förgylla vilken vardagsmåltid som helst.
Betyg 4-
145 DKK fick vi betala då det inhandlades på Cibi e Vini i Köpenhamn. Någon svensk importör verkar det inte finnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar