lördag 5 augusti 2017

2003 Pajé, Roagna

Vi har druckit alldeles för lite viner från Piemonte den här sommaren. Vi lovar bättring under augusti.

Vi tar farväl av ett vin vi hyllat i en hel radda blogginläg bl a redan 2011, men också  2012 och 2013 och 2014.

Den här gången luftade vi vinet endast en knapp halvtimme i våra glas. Vinet växte hela kvällen. Den sista klunken blev också den bästa, så fortsatt gäller att det behöver en vända i karaff på cirka en timme för att fullt ut nå sin potential.

I doften finns en del stall, jord och läder, men också en underbar frukt, där vi främst tar till oss körsbär, skogsbär och nypon. Fortfarande samma fräschhet som tidigare gånger.Några örter och lite rosor tycker vi oss också kunna spåra.

Smaken är stor men ändå nästan lite slank. Komplex och elegant. Den ordentliga syra ger en bra friskhet, men kanske har den växlat ner något. Tanninerna är fortfarande aktiva och smånafsar i gommen, men helt klart lite mjukare och avslipade än de första gångerna vi drack Pajé 2003. Frukten bär tydliga spår av körsbär, skogshallon  och lite jordgubbar. En liten snärtig portion örter, aningens balsamico, en viss blommighet (violer, rosor) och lite nyponte fullbordar smakintrycken.
Ett strålande vin som vi bedömer vara helt på topp. Ja så mycket bättre kan det nog inte bli.
Betyg 5-


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar