måndag 21 augusti 2017

Tre av sommarens Champagner: Bruno Paillard, Damien Hugot och Charles Heidsiek

Den här sommaren har varit sparsmakad med soliga, varma och badbara dagar, men visst tusan har dom funnits. Vintankar har tagit vara på de flesta. Då blir det bad från klipporna.

På den sena eftermiddagen blir det samling vid den gamla kyrkbänken med lite bubbel i våra glas.
Bruno Paillard kommer från en familj med ett långt förflutet i Champagne. I ett par hundra år har familjen odlat och mäklat druvor till dom stora husen. I början på 1980-talet började Bruno själv att intressera sig för tillverkning av Champagne. 1994 köpte han sin första vingård på 3 ha klassad som Grand Cru i Oger. Idag äger Bruno Paillard 32 ha varav 12 är klassat som Grand Cru. Till sin hjälp har han dottern Alice, som framförallt byggt upp deras export. Dit går ungefär 75 % av det dom producerar. De egna vinmarkerna räcker till drygt hälften av de druvor dom behöver. Resten köps från kontrakterade odlare från 30 olika byar, som dom haft ett långvarigt samarbete med.
 Première Cuvée, som vi dricker den här gången är BP:s flaggskepp. Den är gjord på druvorna Chardonnay (33%), Pinot Noir (45%) och Pinot Meunier (22%). Druvorna kommer från lite drygt 30 olika grand Cru lägen. Ungefär hälften utgör s k reservvin, vilket betyder att hälften av vinet kommer från gamla årgångar. I det här fallet från 25 olika år, där det äldsta är från 1985. Lite mer än tre år har vinet legat på sin jästfällning. Vår flaska degorgerades i oktober 2009.

Vi köpte ett gäng flaskor under 2010. Den första drack vi 2011Vi blev inte imponerade. En alltför tuff syra gjorde sig påmind. Två år senare 2013 var det dags för nästa flaska. Mycket hade hänt. Nu var det en champagne i vår smak.Nu har det gått ytterligare fyra år.

Vi möts nu av en fin doft av citrus, äpplen, mandelbeskvier och snäckskal som får oss att småle.


Oj det här är gott. Riktigt gott. Utan att den för den skull vara av världsklass. Torr och frisk med en bra syra och med några begynnande mognadstoner.
I munnen dyker det upp citrus, röda äpplen, några gröna äpplen, mariekex och steniga mineraler. Ganska så lång eftersmak där citrusen känns som en blandning av blodapelsin och blodgrape. Lite tropiska frukter och gula äpplen. Mineralerna blir mer av det kalkhaltiga slaget med någon liten sälta i avslutet.
Det har varit spännande att följa den här champagnen i sex år. Från lite ogin till begynnande mognad.
Betyg 4

Numer finns den i beställningssortimentet och går att beställa till vissa butiker. Priset idag är 437 kr, vilket är dryga hundralappen mer än vad vi betalade.
2006 Extra Brut Blanc de Blancs, Damien Hugot
Detta är en champagne som vi druckit en åtskilliga flaskor av det senaste året. Vi har varje gång blivit lika överväldigad. Helt otroligt gott och i ett perfekt drickfönster.
Jag skrev en hyllningspost för ett år sedan, där den intresserade hittar lite fakta om producenten och om drycken.
Även den här sista flaskan är ruggigt god.

Doften av lite bokna äpplen, citrus, stenkross och rostat bröd är helt ljuvlig.

En ganska så komplex smak med en härlig elegans och väldigt balanserade smaker ger oss en champagne som levererar en stor vinupplevelse.
Det börjar med gul/gröna äpplen som känns lätt bokna och kompletteras omgående med en frisk citruston. Efterhand dyket det upp en nötblandning, rostat bröd, några sommarblommor och härliga mineraler. De sistnämnda känns ibland av det steniga slaget och ibland mer åt ett kalkhaltigt slag. En medellång eftersmak av blodgrape och krossade flintastenar förhöjer upplevelsen.
Lättdrucket, törstsläckande och svalkande. Så in i bänken god.
Betyg 5-
Knappt fyra hundra kronor är priset för en oemotståndlig champagne på "Bolaget".
Vi köpte i vintras ett helt gäng halvflaskor (37,5 cl) av Brut Reserve från Charles Heidsieck.
Du som vill veta lite mer om champagnen och producenten klickar helt enkelt på länken till den bloggposten.
Flaskorna köptes av Franska Vinlistan. Vi betalade 189 kr. Alldeles för goda. Nu återstår det endast en flaska. Påfyllning kommer att göras så fort dom får in den igen.

I doften hittar vi äpplen, nybakat bröd, nötter, gula stenfrukter och mineraler som känns som krossad flintasten.Väldigt angenäm.

Gommen fylls av en smakrik champagne, som är mycket frisk i sin framtoning, välbalanserad och med en viss elegans.
Skitgott helt enkelt!!
Vi noterar: äpplen (röda/gula), gula plommon, lite grapefrukt, gott om mineraler och en liten lätt örtighet. Eftersmaken är något längre än medel och här får vi aprikoser, nektariner, rostat bröd, nötter, nougat och ännu mer mineraler.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar