torsdag 3 augusti 2017

2012 Slatnik, Radikon

Den riktiga värmeböljan har så här långt inte infunnit sig. Vintankar är lika glad för det. Vi har ändå haft ett flertal dagar som varit soliga och varma med en temperatur upp mot 25 grader. Ett väder som Vintankar numer uppskattar. Vattentemperatur har gått över 19 grader och då är det ju badbart.
Så det finns väl inte så mycket att beklaga sig över.

En av dom där eftermiddagarna då solen värmde, vinden mojnat och temperaturen steg upp mot 25 grader plockade vi fram ett vin vi inte druckit tidigare.
2012 Slatnik Bianco, Radikon
I det nordöstra hörnet av Italien ligger vinregionen Friuli-Venezia Giulia. Runt byn Gorizia, inte långt från gränsen till Slovenien, hittar vi producenten Az. Agr. Radikon. Ambitionen är att producera vin som är så naturligt gjorda som möjligt: Spontan jäsning, ingen tillsats av svavel, ingen filtrering etc. Det här gör också att vinerna skiftar mellan årgångarna, vilket precis är deras syfte. Varje årgång ska vara påverkade av det aktuella årets förhållanden.

Det här vinet är gjort på druvorna Chardonnay (80%) och Tokai Friulano (20%). Tre veckors skalkontakt och ett års lagring på stora ekfat. Dessa båda ting ger ett vin med en färgnyans som går i en mörk-orange ton som drar åt bärnsten.

I doften hittar vi mogna äpplen, lite citrus, några nypon, aprikoser, kryddor och daggvåt grusgång. Någon liten ton av honung och lätt oxidation kan vi precis ana oss till.
I munnen överraskas vi av en härlig friskhet. Här finns mogna äpplen, lite citrus och massor av aprikoser. Efterhand känner vi de finmalda kryddorna, mera gula stenfrukter, steniga mineraler och mandlar.
Det finns en stor och behaglig syra och lite smånätta tanniner. Eftersmaken är hyfsat lång med mera aprikoser, citrus som drar mot blodapelsin och mineraler.
Faktisk riktigt lättdrucket. Ja, nästan törstsläckande. Med framförallt väldigt gott. Ett perfekt vin att njuta av i solen med lite enkelt tilltugg.
Betyg 4
På "Bolaget" kostar det 269 kr, men verkar vara slutsålt hos leverantören.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar