måndag 31 juli 2017

Brunelli juli: Overnight (Rosé) och Pariondo(vitt)

Tiden går fort. Sommarmånaden juli går mot sitt slut och det har blivit dags för att rapportera vad som har hänt på "vår" vingård under juli. Ni som följer bloggen vet att det då handlar om
Brunelli WineNedan finns länkar till årets föregående månadsrapporter.

Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano

April. Ripasso
Maj: Carianum
Juni: Campo del Maestro

Under juli är det fullt tryck i deras vinshop. Det kan vara 10-15 olika sällskap där samtidigt för att prova och handla viner. Delar av Albertos släkt (kusiner) har involverats i arbetet. Därtill är det fullt på deras Agriturismo och dessa gäster ska ju också tas om hand.

Juni var en månad med torrt, soligt och mycket varmt väder med temperatur på 35 grader. Lite så har det fortsatt i juli, men detta är ju normalt för juli, men kanske inte lika hett som i juni. Det har också varit tämligen torrt och därmed har skadeangreppen varit minimala.
Druvorna började i mitten på juli att skifta färg, vilket indikerar att årets skörd kan bli något tidigare än normalt.
Corvina-druvan började i mitten på juli att skifta färg.
Arbetet ute i vingården har mestadels bestått i att beskära vinrankorna, vilket nu betyder att ta bort en del löv samt ordna kvarvarande löv så att de ger druvorna nödvändigt skydd mot den starka solen, samtidigt ordnar man druvklasarna så att de växer så att de lätt ska kunna skördas. Detta är ett tidskrävande arbete och måste göras innan druvorna börjat mogna så att de inte skadas. Arbetet utförs på morgonen och den sena eftermiddagen. Klicka på nedanstående länk så ser du hur det går till:
Nya årgången av Recioto ska buteljeras så fort en regnig eller svalare dag infinner sig. En del viner ska skickas iväg till kunder runt om i Europa. Alberto håller koll på väder och temperatur, så att frakten kan göras lämpliga dagar.

Den här månaden har jag testat två av Brunellis viner lite mer noggrant. Jag har varit väldigt nyfiken på deras rosévin, vilket är ett av årets två nya viner.

2016 Overnight Rosato IGT.
Det här är ett vin gjort nästan uteslutande på druvan Molinara. Det finns några små mängder från andra typiska Valpolicella-druvor såsom Corvina, Corvinone m fl. Efter pressning av druvorna får musten tillbringa natten tillsammans med skalen, därefter separeras skalen från druvjuicen. Det är ju i druvans skal färgen sitter. Att det är just en natt har också fått ge namn till vinet. Efter jäsningen har vinet fått tillbringa en kortare tid på ståltankar innan det buteljerats. Det här första året har Brunelli gjort runt 3 500 flaskor. Inga av dessa hamnade hos Systembolaget. Vi får hoppas att den svenske importören tar hem några flaskor nästa år.
Mina flaskor har privatimporteras. Jag betalade 7 euro flaskan, men så tillkommer frakt och sv alkoholskatt och då blir priset runt 110 kr flaskan.
Klicka på länken så ser du hur vinet får sin etikett mm Video Overnight.

Färgen går i en lätt hallonröd nyans.
I doften hittar vi en hel del röda bär såsom smultron och röda vinbär. Ett delikat inslag av rosor samt lite citrus noterar vi också. Regnvåt grusgång anar vi på sluttampen. Väldigt fräsch och frisk doft.
I munnen är det samma friskhet som vi kände i doften. De
röda bären dominerar även smakintrycken till en början. Här finns smultron, lite jordgubbar och röda vinbär. Ett hyfsat stort inslag av röd citrus. Vi tänker blodapelsin och röd grapefrukt. Lite steniga mineraler, rosor och någon ört kan vi också notera. Det finns en ganska så stor syra. Ibland kan jag tycka att i enklare roséviner blir den både vass och jobbig, men inte alls på det viset i Brunellis Overnight. Här skänker den friskhet och gör vinet nästan törstsläckande.
Vi drack vår flaska i det gassande solskenet en sen eftermiddag. Helt perfekt! Den går klart in på vår Topp-fem-lista över roséviner. Jag kan också tänka mig att den gör sig särdeles bra till sommarsallader av diverse slag.
Betyg 4-


2014 Pa´riondo
Ett vin gjort på druvan Garganega till 100%. Det här är ju den druva som viner med beteckningen Soave görs på. Brunelli äger en vingård(2 ha) i Custoza, där dom odlar Garganega. Custoza hittar vi strax söder om Gardasjön.
Druvorna avstjälkas och pressas tämligen omgående. Efter jäsningen får vinet, tillsammans med jästfällningen, tillbringa runt tre månader på 18 hl stora ekfat, som redan använts en gång.
Färgen går i en halmgul nyans.

Doften har en fin friskhet, där främst gröna och gula äpplen tillsammans med citrus och regnvåta stenar dominerar intrycken. I bakgrunden kan vi också notera vita blommor från en sommaräng.

I munnen är det lättdrucket och nästan lite törstsläckande. Lättsamt med gula äpplen, mogna päron, någon liten citruston och tydliga steniga mineraler som främsta smakattribut. Medellång eftersmak, där vi känner en viss blommighet, mandlar och små lätta instick av acaciahonung.
Betyg 3+
Ett enkelt, rättframt och "rent" vin. Vi dricker det här gärna varma sommardagar eller till någon lätt sommarsallad.

Brunelli har haft tre vita viner i sin portfölj. Carianum som är lite kraftigare och smakrikare. Bianco di Custoza ett lättsamt sommarvin och så Pa´riondo som ligger någonstans mittemellan. Under det gångna året bestämde dom sig för att tillsvidare göra två vita viner och då får Pa´riondo utgå. Enligt Alberto så koncentrerar man sig på Carianum och Bianco di Custoza.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar