måndag 17 juli 2017

5 viner från 4 stora europeiska vinländer.

Broder fyllde pensionär och bjöd in på lite grillat och några viner.

Vintankars förhållande till Bourgogne är inte det allra bästa. Kanske har vi inte gått upp i pris, men det är väldigt sällan vi dricker något som överraskar oss i positiv bemärkelse. Så var fallet även den här gången. Snipigt och trist. Vi ödslar ingen mer kraft på det här vinet.
 2012 Kirschgarten från Knipser.
Detta är något helt annat. Fast samma år och samma druva, men så mycket mer vi gillar det här vinet. Vi fick det blint och jag hamnade på PN direkt. Ja t o m Spätburgunder, då det påminde om något jag drack i höstas vid mitt besök i Pfalz.
Visst är det fortfarande ungt, friskt och tämligen slankt. Vinet har en ljuvlig kompott av röda bär i kombination med finmalda kryddor. Lite steniga mineraler och försiktiga toner från fatlagringen noteras. Här finns en bra syra och även tanniner som på ett behagfullt sätt smånafsar i gommen.
Ett riktigt bra vin, som nog har möjlighet att utvecklas ytterligare.
Betyg 4+


2005 Torraccia del Piantavigna
Ett vin gjort på druvorna Nebbiolo(90%) samt Vespalina (10%). Tre års mognad på ekfat.
Ett moget vin med en hyfsad komplex framtoning. I doften hittar vi nypon, läder, rosor, lite tobak och spår från fathanteringen bl a unset vanilj. I munnen är det röda bär, lite kryddor, kakao och någon torkad frukt som vi främst noterar.
En hyfsad vital syra ger vinet friskhet. Tanninerna är ordentligt avrundade och därmed mjuka och lena, men bjuder ett försiktigt motstånd.
Betyg 3++

2011 Pago de Valtarrena från Carmelo Rodero.
Ett vin som helt är gjort på druvan Tempranillo. Det har fått tillbringa runt två år på 225 liters fat av fransk ek.
Ett stort och kraftfullt vin med tydliga drag åt amaronehållet. Ett underbart vin till ost eller som en avslutning på kvällen. Mer svårt som måltidsdryck.
I såväl doft som smak är det packat med mörka bär i form av björnbär, hallon, mörka körsbär, men också en del torkad frukt, kakao och någon liten krydda. Alldeles sammetslena tanniner. En trevlig liten syra ger vinet friskhet. Eftersmaken är något längre än medel och där framträder den torkade frukten tydligare liksom en fruktsötma som paras med mörk choklad och kaffe.
Betyg 4
Kvällens dessert: en stor och maffig tårta på massor av mörk choklad och kanderade nötter.
En dessert som gjord för Recioto.

2015 Recioto från Brunelli
Söta mörka körsbär och torkad frukt dominerar i såväl doft som smak. Här finns också blåa plommon, skogsbär, örter kakao och nötter. Visst är det sött men syran balanserar sötman och skapar friskhet. Och så det där lilla bittra avslutet som för tankarna till riktigt mörk choklad och körsbärskärnor.
Betyg 4++Inga kommentarer:

Skicka en kommentar