torsdag 13 juli 2017

Grekiska viner del 5: 2014 Orgion, Sclavos Winery

Sommarens stora vinprojekt är grekiska viner. Tidigt i våras köpte vi tolv olika viner från den danska importören  OinofiliaVi har tidigare skrivit om fyra av dessa:
2014 Angels Heart Negoska Rosé
Economou Estate Crete 2013 Assyrtiko 
2014 Xinomavro Nature
Economou Estate 1999 Sitia

Evriviadis Sclavos tog sin agronomexamen 1996 och övertog strax  därefter familjens verksamhet. Redan från början var det organisk-biologisk odling som gällde, men efter ett par år ställde han om till Biodynamiskt jordbruk. Geografiskt befinner vi oss i den joniska övärlden på ön Kefalonia i byn Lixouri. Han har satsat på lokala druvor såsom Robola, Mavrodaphne, Tsaoisi, Vostilidi m fl.

Orgion 2014 är gjort på druvan Mavrodaphne  till 100 %. Vinet har fått ligga till sig på begagnade fat såväl 2:a, 3:e och 4:e gångs använda ekfat. Hur länge har jag inte kunnat hitta någon uppgift på.

Druvan Mavrodaphane har ju ett ganska skamfilat rykte i Sverige. Det gjordes ju ett starkvin som kallades "Morbror David" (eftersom druvnamnet ansågs svårt att uttala). Det var ett s k parkbänksdricka och var det vinet som gav mest alkohol per krona. Nu talar vi 1960- och 1970-talet.


Orgion 2014 är något helt annat. Ett vin av riktigt hög klass. Ett vin som vi totalt faller för.
Färgen går i en mörk rubinröd nyans.
En spännande doft med viss komplexitet. Det första vi tar till oss är en samling mörka bär och en stor portion kryddor. Efterhand känner vi också läder, våt jord, svart te och lite rått kött. I bakgrunden finns en viss blommighet. På sluttampen dyker det upp unset vanilj. Absolut spännande och triggar igång vår nyfikenhet.
Det är smaken vi faller för. Det här är ju bara så himla gott.
Precis som i doften drar det hela igång med den mörka frukten. Nu i form av blåa plommon, blåbär, solmogna björnbär och en touch av slånbär. Här finns ett mycket trevligt och stort inslag av kryddor. Vinet har en hyfsat stor syra, som gör att vinet känns både friskt och fräscht. Tanninerna finns där och ger sig till känna i gommen med ett försiktigt bitande, men aldrig så att det känns ansträngande.
Eftersmaken är lite längre än medel. Även den domineras av den mörka frukten och kryddorna, men nu i sällskap av mineraler som känns lite järnhaltiga och en del inslag från fatlagringen.

Billigt Vin skrev "Komplex, perfekt balans mellan frukt, syra och tanniner. Ett vin med massor av energi, dynamik och elegans". 
Jag kan inte sammanfatta det bättre utan instämmer i hyllningskören.
Betyg 4+

Vinet är köpt av Oinifilia i Köpenhamn. Jag betalade 199 DKK


2 kommentarer:

 1. Härligt att följa din odyssé genom de grekiska vinerna!
  Omar K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar det jag skriver om grekiska viner. Det återstår ännu några avsnitt och det blir nog påfyllning vid nästa Köpenhamnsbesök

   Radera