söndag 9 juli 2017

2013 Pithium, Dr von Bassermann-Jordan

Den gångna veckan har bjudit på riktigt hyggligt sommarväder. Mycket sol och en temp mellan 20 och 25 grader är precis vad Vintankar föredrar nu för tiden. En av eftermiddagarna mojnade vinden och vid ladugårdsväggen blev det ett perfekt läge att inta något svalt och läskande.

Det här vinet smakade jag på hösten 2016 då jag tillsammans med den svenske importören Rudolf Good Life besökte några odlare i Pfalz. Besöket hos Dr von Bassermann-Jordan resulterade i ett blogginlägg. Ett av de vinerna som stack ut var just Pithium. Jag föreställde mig att dricka det just en solig och varm eftermiddag.
Ett spännande och lite annorlunda vin mot vad vi vanligtvis dricker. Det är i huvudsak gjort på druvorna Grauer Burgunder och Gewurtztraminer. Druvorna har handpressats och musten har tillsammans med skalen fått ligga på amforor av spansk lera i flera månader. Vinet har därefter fått tillbringa nästan två månader på sin jästfällning i ekfat innan vinet buteljerats.

Färgen har en vacker orange nyans.

I doften känner vi aprikoser, lite fänkål, apelsinskal, nypon, kryddor, en extra dos svart peppar, regnvåta stenar och någon liten blommighet.

I munnen är det både friskt och törstsläckande. Ett vin som gjort för varma och soliga dagar med smaker av tropisk frukt, örter och kryddor, lite humle och gula stenfrukter. Medellång eftersmak, där vi i avslutet får lite blodgrape och mineraler med viss sälta.

Pithium levererar en mycket trevlig och charmig vinupplevelse. Ett riktigt sommarvin!!
Smakar "Orangeviner" på det här sättet måste vi testa fler.

Betyg 4

Dessvärre finns det inte på Systembolaget. Jag betalade 29 euro vid besöket hos Bassermann-Jordan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar