tisdag 25 juli 2017

2012 Chardonnay Knipser

I september förra året besökte jag tillsammans med importören Rudolf Good Life några olika producenter i Pfalz. En av dom som gjorde ett starkt intryck på mig var Weingut Knipser med sina vingårdar runt den lilla byn Laumersheim några mil nordväst om Heidelberg.
Knipser förfogar över 40 ha vinmarker i Laumersheim, Grosskarlbach och Dirmstein. Deras fokus ligger på Grosse Gewächse Riesling och Pinot Noir, men dom odlar även 15 andra druvsorter. Bland de röda kan nämnas Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Dornfelder och bland de vita Chardonnay, Gelber, Sylvaner och Pinot Blanc.

Dirk Rosinski guidade oss igenom vineriet och deras viner. Jag tror vi provade  drygt tio viner. Allt ifrån Bordeaublandningar, via Spätburgunder (Pinot Noir) och Riesling till de mer ovanliga druvsorterna Gelber och St Laurent. Genomgående bra saker.

2012 Chardonnay
Druvorna kommer i huvudsak från vingårdslotterna "Im grossen Garten" och Grossen Gewächs läget "Burweg". Jäsningen har ägt rum på nya barriquer av fransk ek, där det fått mogna i 6 månader. Vinet har därefter fått ligga bortåt fyra år på flaska innan det är redo att börja säljas.


I den ganska så komplexa doften hittar vi lime, gula plommon, någon liten aprikos, små, små spår från ekfaten samt ett hyggligt stort inslag av kalkhaltiga mineraler.
I munnen återkommer det läckra citrusinslaget nu förstärkt med gula äpplen och stenfrukter (plommon, aprikos, nektarin, persika), en tydlig ton av örter, lite brynt smör och en finstämd ton av mineraler (både steniga och kritaliknande).
Eftersmaken är något längre än medel. Den gula frukten med citrustouchen och kryddorna bildar ett läckert avslut.
Ett synnerligen gott vin. För Vintankars del är det inte så ofta som vi dricker Chardonnay från Tyskland, men när det smakar så här ja då gör vi det mer än gärna.
Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar