måndag 10 juli 2017

2009 Lytton Spring, Ridge

Under den gångna veckan firade amerikanarna sin nationaldag. Nationaldagsfirande har aldrig stått riktigt högt hos Vintankar. Dock blev det denna onsdag en hamburgare från Årnäs Kött. Vi har inte många viner i källaren från USA, men ett av de fåtal vi har tyckte vi kunde vara ett lämpligt komplement till vår mat en dag som denna.

Producent är Ridge Vineyards, vars verksamhet går tillbaks till 1880-talet då anlades vingården Monte Bello högst upp i Santa Cruz Mountains, några mil söder om San Francisco med Silicon Valley och San Jose som närmaste grannar. Framgångarna för Ridge Vineyards startade i och med att Paul Draper knöts till företaget. Idag äger dom ett antal vingårdar runt om i Sonoma County bl a i Creek Valley, Alexander Valley, Sonoma Valley m fl.
Vingården Lytton Springs är belägen i dalen och sluttningen av den höjd som skiljer Dry Creek Valley från Alexander Valley, strax norr om Healdburg i Sonoma County. Vi är nu några mil norr om San Francisco

Druvblandningen är 71% Zinfandel, 23% Petite Syrah och 6% Carignan.
Vinet har legat runt 14 månader på amerikanska ekfat, 25% nya 70% ett,två och tre år gamla samt en liten del (5%) på fyra år gamla fat.


Vi möts av en angenäm doft av mörka bär, örter med mynta i fokus, aningens, aningens menthol och så lite skira sommarblommor.

I munnen är det ett hyfsat moget vin, men med bibehållen friskhet. De mörka bären tar initiativet till en början. Björnbär och hallon först sedan dyker blåbär, körsbär upp och så ett avslut med svarta vinbär. Här finns ett påtagligt inslag av örter och kryddor. En fin behaglig syra är vad som skänker vinet den friskhet vi känner hela vägen. Tanninerna biter fortfarande, men har börjat rundats av en hel del.
Eftersmaken är något längre än medel. De mörka bären finns med hela tiden, men nu tillkommer en härlig liten pepprighet och även lite sötlakrits.
Vinet var som skapat för våra läckra hamburgare.

Betyg 4

Vi köpte vinet någon gång under 2011 och betalade då 279 kr på "Bolaget".
Enligt Systembolagets hemsida verkar det inte finnas tillgängligt just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar