fredag 21 juli 2017

Zinfandel x 3

Häromdagen bjöd brodern in till ett Zinfandel-test. På 1990-talet var det ganska vanligt att Vintankar drack Zinfandel, men på senare år har det blivit mer sällan.
Vi bjöds på två amerikanska och en italiensk. Det ska sägas med en gång att det här var tre helt olika drycker och också tre helt olika priser på dom.

2015 Vivati Zinfandel
Det här vinet hette tidigare Vivati Primotivo, men inför sommaren blev det design- och namnbyte.
Druvorna kommer från Apulien. Vinet har fått drygt 6 månader på franska ekfat.
Ett ganska syltigt och inställsamt vin med stor sötma. Eken känns ganska tydligt.
Det här är inget för Vintankar.
Betyg 2. Pris 99 kr.

2013 Old Vine Zinfandel, Girard.
Vinet är gjort enbart på druvan Zunfandel.
Druvorna kommer från de högt belägna vingårdarna Blue Ridge och Morgan Vienyards på Mount Vaca. Vinet har fått ligga till sig i 14 månader på franska och amerikanska ekfat. Knappt hälften (nya).
Min första gissning var en Ripasso!
Doften är stor och ymnig. Den domineras av de mörka bären främst björnbär, men här finns också ett påtagligt inslag av div kryddor. Vi anar oss också till lite viol och vanilj.
Smaken domineras till en början helt av de mörka bären läs björnbär, söta, mörka körsbär och lite blåbär. Efterhand växer inslaget av kryddor fram främst svartpeppar och kanel. I mellanpartiet lite blåa plommon, aningens viol och diverse inslag från fathanteringen.
Det finns en trevlig och ordentlig syra samt tydliga tanniner, även om de senare är tämligen avrundade och mjuka. Eftersmaken är något längre än medel och där får de mörka bären sällskap av lakrits och mörk choklad.
Den höga alkoholen (15%) är knappt märkbar, då den helt omslukas av frukten.
Betyg 4-
Priset på "Bolaget" är 199 kr

2014 East Bench Zinfandel från Ridge
Här kommer druvorna från en enda vingård belägen på en av topparna som vetter mot Dry Creek Valley från öster. Druvorna är organiskt odlade. Runt ett år har vinet fått ligga till sig på amerikanska ekfat varav 20% nya och resten ett och två år gamla.
En helt annorlunda Zinfandel mot de två andra. Slankare, stramare och betydligt mer komplex.
Doften är inte så kraftfull som hos de båda andra, men ändå tydlig. Vi känner en tilltalande ton av såväl röda som mörka bär. Här finns en fin kryddighet parad med lite violer, unset vanilj och någon liten animalisk ton.
I munnen känner vi smaken av en komplex bärkompott där vi noterar björnbär, skogshallon, mörka körsbär, några svarta vinbär och något enstaka blåbär. En finstämd ton av svart peppar tillsammans med lite örter hottar till smakintrycken.
Syran ger vinet en härlig friskhet.. Tanninerna är distinkta och inte bara smånafsar utan biter lite mer. Just tanninintrycket är väldigt läckert, men får mig också att gissa på helt andra druvor än Zinfandel.
Eftersmaken är något längre än medel och där möter vi återigen den fina frukten, kryddorna, lite vanilj, mörk choklad, viol och någon lite ton av espressokaffe.
Det här måste vara en av de bättre om inte den bästa 100-procentiga Zinfandelvinet vi druckit!!
Här finns ingen tillstymmelse till sylt och  saft. Bara elegant frukt.
Betyg 4+
På Systembolaget verkar det slutsålt. Enligt brodern låg priset någonstans emellan 250 och 300 kr.

1 kommentar:

  1. Kan bara hålla med. Ridgen är riktigt bra. Så bra att jag köpte ett sexpack. Vilket aldrig har hänt när det stått Zinfandel på etiketten ;) kostade 230 om jag inte missminner mig. /David

    SvaraRadera