onsdag 19 juli 2017

2014 Campo San Vito, Ripasso, Villa Monteleone

För någon vecka sedan landade den senaste årgången av Villa Monteleones Ripasso hos Vintankar. Så klart var vi tvungna att göra ett test, så när flaskorna fått lugna ner sig efter den långa transporten drog vi korken ur den första flaskan.
Villa Monteleone är en av de producenter som Vintankar verkligen tagit till sitt hjärta. Vi har besökt dom ett flertal gånger. De första gångerna tillsammans med Club amarone. Vi har också bott på deras B&B. Vi skev för tre år sedan om detta.


Detta är alltså årgång 2014. Ett år som inte var helt lätt att hantera för odlarna, då det under sommaren kom en hel del regn. På VM:s Ripasso märks inte detta så mycket, då den i vanlig ordning levererar en fin vinupplevelse.
Campo San Vito görs på druvorna Corvina, Rondinella, Croatina och Molinara som vuxit på vinstockar som är dryga 20 år. Runt två år har vinet fått ligga till sig på stora ekfat.

Campo San Vito är en Ripasso som helt står på egna ben utan att försöka efterlikna en Amarone. I vår bok betyder det mindre sötma, mindre torkad frukt och istället en friskare och fräschare och "renare" frukt. Precis så som vi vill ha en Ripasso.
I doften finns mörka körsbär, lite örter, kakao och någon liten ton av rosor.
Smaken domineras, åtminstone till en början, av de mörka körsbären och de fina örterna. Det tillkommer efterhand skogsbär, blåa plommon och lite mer kryddor. Här finns mer tanniner än hos många andra ripasso, men givetvis är de rätt så mjuka. Eftersmaken något längre än medel och bjuder på ett avslut med en liten bitterhet från mörk kvalitetschoklad.
Det är också i eftersmaken vi känner lite olika inslag från fathanteringen, men på ett varsamt sätt.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar