onsdag 5 juli 2017

Ctònia från Masiaserra

För snart två månader sedan provade jag några viner från den relativt nystartade importören Vinua. Det resulterade i två blogginlägg om producenterna Hugas de Batlle resp Masia Serra. Ett av de vinerna jag fastnade för var Ctònia. Jag köpte, via Systembolagets beställningssortiment, en blandlåda från Masia Serra. Dagarna före midsommar drog vi korken ur den här flaskan.
Producenten Masia Serra kommer från den lilla byn Cantallops, vid foten av Albera, bergskedjan som skapar övergången från Empordas kullar och sluttningar i söder till Pyrenéerna i norr. Det är endast någon mil till franska gränsen. Vi befinner oss i den nordöstra delen av Katalonien.

Vinet görs uteslutande på Vit Grenache. Druvorna kommer från vinrankor som är dryga 50 år. Jäsningen äger rum på ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig i tre månader på sin jästfällning på franska ekfat.
Doften är stor och trevlig och domineras av gula stenfrukter och daggvåt grusgång. Visst finns här lite toner från ekfatslagringen, men inget som egentligen stör oss. Snarare tillför den ytterligare en dimension.
I munnen är det en hyfsat komplex smakpalett som vi får ta del av. Det första vi noterar är citrus och gulgröna sommaräpplen (Transparente blanche). Ett tydligt inslag av steniga mineraler gör sig påmind tämligen omgående. På ett försiktigare vis dyker det upp en samling gula stenfrukter: plommon, nektariner, aprikoser och persika. I avslutet tillkommer ett knippe örter.
Visst finns här en ordentlig syra, men den är i en sådan fin harmoni med de gula frukttonerna. Det finns en liten smörig struktur som vi förmodar har med fatlagringen att göra.
Ett riktigt hyfsat vin till ett anständigt pris.
Betyg 4

På "Bolaget" är priset 221 kr. Det säljs endast i kolli om 6 flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar