tisdag 18 juli 2017

2011 Amarone Acinatico från Stefano Accordini

Stefano Accordinis vingård har vi besökt ett flertal gånger. Både på egen hand och med Club Amarone. Senaste gången var på våren 2015, vilket resulterade i en bloggpost som du kan läsa här.
Deras båda Amarone håller vi väldigt högt. Ja, så högt att dom finns med på vår Tio-i-topplista.
Den här kvällen var det deras "vanliga" Amarone som vi drog korken ur. Du som vill veta vad vi tyckt om andra årgångar klickar på resp årtal: 2005 och 2008
Den är gjord på 75% Corvina, 20% Rondinella och 5% Molinar. Druvorna har fått torka i ca fyra månader. Vinet har fått ligga till sig i ca två år på nya barriquer av fransk ek.

Det är en storslagen doft vi möts av med mörka körsbär och torkad frukt i centrum. Här finns också lite örter, kakao och unset vanilj. Den höga alkoholen (16,5%) kan bara anas.

I munnen är det en hyfsad kraftfull amarone med både  komplexitet och elegans. Senast vi provade den(två år sedan) kändes den väldigt ung. Den här kvällen är det ett stadie den passerat utan att för den skull kännas mogen.
Precis som i doften är det de söta, mörka körsbären och den torkade frukten (dadlar, fikon, russin) som dominerar till en början. Strax därpå kommer mörk frukt av ett annat slag: blåa plommon, björnbär, skogshallon och några svarta vinbär. En stund senare ett nytt lager, men nu örter, steniga mineraler, kakao och katrinplommon. Tusan så läckert.
Genomgående finns det en fin syra som balanserar smakerna med sin friskhet. Små nätta tanniner, som är mjuka och lena, men ändå bjuder lite motstånd. Avslutningen är formidabel på amaronevis med söt, mörk frukt och någon russinton som möts av bitter högprocentig och högkvalitativ mörk choklad, lite espressokaffe och några krossade körsbärskärnor.
Betyg 4++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar