fredag 28 juli 2017

2008 Chateauneuf-du-Pape, Domaine de la Janasse

För någon vecka sedan blev vi lite sugna på Ch9dP till kvällens grillade kött. Vi hade en flaska kvar av en trotjänare. Det hade dessutom gått ett par år sedan vi senast drack den här godingen, så det var inte mycket att fundera på. Ner i källaren. Excellarket stämde. Flaskan låg på rätt plats. Vi drog korken och lät vinet få lufta sig en knapp halvtimme på karaff.

Vinet är gjort på druvorna 80% Grenache, 10% Syrah, och 10% Mourvèdre
Dom kommer från några olika lägen i Chateauneuf-du-Pape.
18 dagars maceration. 80% av vinet är lagrat på cementtank, 20% på barriquer varav 1/3 nya.


Doften har tydliga mognadsdrag, där bären dominerar. Hallon, björnbär och körsbär kan vi lokalisera. Ett tämligen stort inslag av  provencalska örter och lite orientaliska kryddor samt någon liten blommighet i bakgrunden. Jord och läder finns där och ger en mörkare ton åt doften. En rätt så stor doft som andas solvarm högsommar, men ändå frisk på något vis.

Ett runt och mjukt vin. Visst finns här fortfarande lite tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd. Och visst ger syran vinet alltjämt en trevlig friskhet. Men vinet har mognat och blivit mjukare. Känslan är att det nog inte blir så mycket bättre.
I munnen är det de solvarma bären från doften som går igen i smaken. Här finns ordentliga doser örter och kryddor.
Eftersmaken bjuder på lakrits, choklad, någon violpastill och några droppar espressokaffe.
Det här var vår sista flaska. Den som ligger på några stycken ska definitivt öppna en flaska för att stämma av läget. Bra när sin topp tror vi.
Betyg 4+
Vi köpte den här flaskan någon gång under 2011 för 329 kr. Idag är det årgångarna 2013 och 2014 som finns hos "Bolaget". Några tior dyrare har dom blivit.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar