söndag 16 juli 2017

Sommar med kräftor, räkor,jordgubbar och tillhörande vin.

För drygt en vecka sedan dök min vän V, yrkesfiskare, upp. Det hade blåst för mycket så han hade inte kunnat vittja alla burar. Fångsten var för liten för att åka in till auktionen. Tur för mig för då fick jag chansen att köpa några kilon till auktionspriset.
Så klart blev det en kvällsmåltid med nykokta lite ljumna kräftor.


2014 "Clos de la Cure"
Det här är ett vin från området Menetou-Salon. Vi befinner oss i den övre delen av Loire-dalen, alldeles sydväst om Sancerre. Här är det druvan Sauvignon Blanc som dominerar.
Vårt vin kommer från Domaine Champault och deras en hektar stora vingård Le Clos de la Cure.
Vinstockarna är planterade 1995 och 2004. Jäsningen sker på rostfria ståltankar. De grövsta jästfällningspartiklarna avlägsnas och vinet får sedan ligga på sin jästfällning fram till våren/försommaren året efter skörd.

Ett trevligt och ganska lättdrucket vin, som gjorde sig alldeles utmärkt till våra kräftor. Torrt, friskt och viss krispighet.
Visst finns de typiska SB-dragen med nässlor, fläder, krusbär och steniga mineraler men i en klädsam och liten återhållen stil. Vi känner också smaken av gula stenfrukter, lite citrus, gul/gröna äpplen, någon liten ört och kritga mineraler.
Betyg 4-
I fredags inhandlade vi lite räkor från Fiskbilen i Frillesås. Ur frysen tog vi fram en förpackning med frysta kräftor. Ur källaren en flaska vitt vin.  En perfekt måltid en somrig och varm lördagskväll i juli.

2013 Cuvée Fleurs från Domaine Labet
100% Chardonnay från 40-60 år gamla stockar från sex olika vingårdar runt byn Rotalier. Vinet har jäst och sedan lagrats med jästfällningen på gamla ekfat (4-10 år) i ca 15 månader.
Ett gott och ganska okomplicerat vin, som fått lite lätta mognadstoner.
I doften gula äpplen, persika, örter, krossad flintasten och våt grusgång.
Smaken är torr och frisk. Inga stora åthävor mer åt det försiktiga hållet, men ändå finns här en tydlig ton av citrus, gula äpplen och steniga mineraler. Eftersmaken är finstämd och medellång. Det dyker där upp lite örter, honung och någon gul stenfrukt.
Betyg 3+
Jag har skrivit det tidigare, men jag är barnsligt förtjust i att dricka något glas Brachetto till jordgubbar. Jag gillar verkligen den här vintypen med sin friskhet och sin låga alkoholhalt(5,5%).
Brachetto d´Acqui 2015, "Braida", Giacomo Bologna
Producent Giacomo Bologna lyssnade till smeknamnet Braida, vilket fått ge namn till det här vinet. Giacomo avled hastigt och företaget och vinmakeriet har förts vidare genom hustrun Anna och de båda barnen Raffaela (oenolog) och Giuseppe (agronom).


I doften finns det en hel del röda bär såsom jordgubbar, smultron, körsbär och hallon.

I munnen är det så klart sött med en lätt pärlande karaktär. Bären från doften återkommer i smaken med betoning på jordgubbar och körsbär. Efterhand en lätt liten örtig ton samt fläder och kalkiga mineraler. Det finns en ordentlig syra som skapar friskhet. Det är just balansen mellan sötman och syrligheten som gör det här så gott och oerhört lättdrucket.
Betyg 4
Vinet ingår i SB:s ordinarie sortiment och säljs på halvflaska för 89 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar