fredag 4 augusti 2017

2015 Paxxo från Accordini

För några dagar sedan, när vinden ven och regnet trummade mot fönsterrutorna, plockade vi fram den senaste årgången av ett vin som vi blev väldigt förtjusta i då vi på våren 2015 besökte producenten Stefano Accordini. Det var då årgång 2012 som vi drack.

Du som vill veta lite mer om producenten klickar på den nedanstående länken, där jag skriver om vårt besök 2015.
Besök 2015 Stefano Accordini.
Jag kan verkligen rekommendera ett besök!

Vinet är gjort på druvorna Corvina 60%,  Rondinella 10%, Cabernet Sauvignon 20% samt Merlot 10%. Druvorna har fått torka drygt en månad innan vinifieringsprocessen börjar.
Vinet har fått ligga till sig drygt ett år på stora ekfat och ytterligare sex månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Vi häller upp vinet och låter det få en knapp halvtimme i glasen innan vi börjar dricka det.
I den tämligen stora doften hittar vi mörka bär med tydliga influenser av svarta vinbär, lite örter och försiktiga inslag från fathanteringen. På det hela en varm och välkomnande doft.

I munnen är det ett ganska så runt och mjukt vin. Ännu ungt och med en bra friskhet. Ganska så kraftfull och med en stor fyllighet. Initialt är det de mörka bären (björnbär, körsbär, sv vinbär) som dominerar, men tämligen omgående ansluter en finstämd ört- och kryddsamling. Tanninerna finns där och ger sig tillkänna genom att mycket försiktigt smånafsa i gommen. Eftersmaken är lång. Ja t o m riktigt lång. Nu kan vi också addera blåa plommon till den  fina bärkompotten liksom lite kakao och någon diskret blommighet.
Precis lika god som vi minns att årgång 2012 var.

Betyg 4

Vi betalade 13 euro, då vi privatimporterade våra flaskor. Tillsammans med frakt och sv alkoholskatt landar priset per flaska på cirka 170 kr.
Inga av Stefano Accordinis viner är tillgängliga via Systembolaget, vilket jag tycker är anmärkningsvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar