söndag 1 oktober 2017

2013 Tres Vermelhos, Allesverloren

Den goda vännen och arbetskamraten N tipsade om ett Sydafrikanskt vin. Det fanns en tid då Vintankar inhandlade varje årgång av Allesverloren-vinet Tinta Barroca. Tiden har gått, smakpreferenserna förändrats och nu är det bra länge sedan vi köpte vin från Allesverloren.
De sista flaskorna Tinta Barocca vi drack hamnade på bloggen, så klicka på årtalet så får du våra tankar om dom: 20022003 och 2007.
Den här kvällen återvänder vi till gamla jaktmarker och testar skapelsen Tres Vermelhos.
Allesverloren grundades 1694 då änkan Cloete fick detta land i gåva av guvernören i Cap-provinsen. Sedan 1872 har det gått i arv inom familjen Malan. Idag är det Danie Malan, femte generationen, som är ägare och vinmakare. Namnet fick egendomen då ägarna efter ett besök i Stellenbosch fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulna.
Geografiskt befinner vi oss i Riebeek Valley i Swartland, där i närheten av Kasteelberg på 170 till 350 m höjd över havet ligger vingårdarna. Det här är ett torrt och ganska hett område, vilket så klart har påverkat vinerna.

Tres Vermelhos är gjort på druvorna Souzao (39%), Tinta Barocca (29%) och Touriga Nacional (29%).
Vinet har jäst på öppna cementtankar. Det har därefter lagrats på franska ekfat (2-3 år gamla) i cirka 14 månader.

Färgen går i en djup rubinröd nyans med lite mörkare stråk i mitten.
Det doftar av röda bär, kryddor, lite läder och ett något jordigt inslag.

I munnen är det först en samling röda bär vi noterar, men ganska omgående kommer det en del mörka toner från blåa plommon, några sv vinbär, körsbär och blåbär. Ganska gott om kryddor och örter. Här finns en liten fin syra som ger friskhet. Trots att inslaget av smånafsande tanniner är klart noterbart, så upplever vi vinet som tämligen runt och mjukt.
Hyfsat lång eftersmak, där frukten och kryddorna får sällskap av mörk choklad, mineraler och jord samt en liten mörkfruktig sötma alldeles i avslutet.

Visst tusan är det här gott. Allesverloren visar åter att dom är duktiga på att göra viner.
Betyg 4-
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 169 kr, vilket måste anses som ett bra pris.

j

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar