måndag 9 oktober 2017

2015 Amedeo Custoza Superiore, Cavalchina

Det har gått mer än en månad sedan vi drack det här vinet. Jag hittade lappen med lite snabbt nerklottrade noter. Vinet är så pass trevligt och gott att det är värt en egen bloggpost, så det är bara att leta i minnets gömmor.

Vingården Cavalchina ägs och drivs idag av bröderna Luciano och Franco Piona. Familjen Piona förvärvade 1948 den här gamla vingården med anor från 1800-talet. Vi befinner oss strax sydost om Gardasjön i området som heter Custoza. Idag äger bröderna runt 30 ha vingårdar fördelade på områdena: Valpolicella (Torre D´Orti), Bardolino, Custoza, och Mantua (Bordeaux druvor).

Kvällens vin Amedeo har rönt mycken uppmärksamhet och har dryga tiotalet gånger fått Tre Bicchieri i vinbibelen Gambero Rosso.
Vinet är gjort på druvorna Garganega (40%), Fernanda (30%), Trebbianello (15%) och Trebbiano Toscano (15%).
Druvorna vinifieras var för sig och blandas sedan i maj året efter skörd. Två månader får vinet vila upp sig på flaska innan det går ut på marknaden. Lite kuriosa: druvan Fernanda fryses innan den pressas och sedan får jäsa på stålfat. Allt i syfte att behålla druvans aromatiska karaktär.

I doften hittar vi mogna gula stenfrukter, någon tropisk frukt, grusiga mineraler, någon liten örtighet och honung. Lite annorlunda, spännande och väldigt tilltalande.

I munnen återkommer de mogna, gula stenfrukterna liksom den tropiska frukten från doften. En påtaglig smak av havtorn noteras. Allt i en liten örtig och kryddig stil. I bakgrunden finns en sommaräng. Strukturen ger en smörig känsla. Detta är ett vin med en ordentlig kropp och bra tryck i smakerna.
Ett vin som vi verkligen tar till oss. Till vår grillade lax var det en hit.
Betyg 4

Vinet köptes i somras från beställningssortimentet hos Systembolaget. Pris 222 kr. Väldigt mycket vin för dom slantarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar