torsdag 19 oktober 2017

Två Champagner: Hatt e Söner Blanc de Blancs 2008 och Alfred Gratien Brut Millésimé 2004

Vi hade några av våra goda vänner och grannar på middag i lördags. Kvällen började med att vi drack lite bubbel och hade "grönkåls chips" som tilltugg. Vi valde även en champagne till förrätten, som var en bit rostat bröd med lite ljummet krabbkött på.
2008 Blanc de Blancs, Grand Cuvée från Hatt et Söner
En alldeles underbar och pratvänlig champagne. Helt perfekt att öppna kvällen med.
Producenten håller till runt byn Bergères-les-Vertus. Precis som namnet indikerar  så är svenskar inblandade som ägare. Vintankar har provat ett par olika årgångar av deras Blac de Blancs bl a  2005 och 2006. Deras Extra Brut är inte heller den så tokig. Hatt et Söners toppchampagne "Le Grand-Père" är så klart riktigt bra, men den ligger prismässigt nära en tusing.

Blanc de Blancs betyder att den är gjord enbart på druvan Chardonnay. Druvorna kommer från ett par olika vingårdar, men samtliga rankas väldigt högt och har Premier Cru- eller Grand Cru-lägen.
Doften har en frisk fläkt över sig och domineras av gröna äpplen, lite citrus och grusiga mineraler med någon ostronskalsnyans. I bakgrunden finns ett floralt inslag tillsammans med aprikos och nybakat bröd. Trevligt!


Vi tar en klunk och kan omedelbart känna smaken av citrus, gul/gröna äpplen och lite aprikos/persika/nektarin. Farligt lättdrucken, men med en fin karaktär. Eftersmaken är av medellängd med mera gula stenfrukter, tydliga snäckskalsmineraler , mariekex och en lite grapefrukt alldeles i slutet.
Fasligt gott idag. Helt på topp och så mycket mer utveckling tror jag inte på.
Betyg 4+

För dryga veckan sedan drack jag 2008 Cuvée Paradis från Alfred Gratien. En alldeles strålande champagne.
Den här helgen fick deras Brut Millésimé från året 2004 sällskapa med vår krabtoast. Druvmixen är Chardonnay (68%), Pinot Meunier (19%) och Pinot Noir (13%).
Precis som Gratiens andra champagner har jäsningen ägt rum på ekfat. Den har också fått ligga till sig i nästan 18 månader på gamla ekfat innan den tappats upp på flaska.
Även denna är riktigt bra, men trots att den är fyra år äldre har den en mer ungdomlig touch och känns lite mera återhållsam framförallt i smakerna.
Doften är frisk med citrus, äpplen och mineraler som främsta markörer.
I munnen känns det att den inte riktigt vill släppa till och att den har mer att bjuda på än det vi känner på lördagskvällen. Vi kan ändå notera fina gula äpplen, någon liten ton av citrus, rostat bröd, nötter och lite gula stenfrukter. Syran är påtaglig. Absolut inte vass, men ändå skarp på något sätt. Det finns en fin eftersmak med syrliga äpplen och blodgrape.
Vi hade en slatt kvar till söndagsmiddagen. Det hade hänt en hel del. Nu bjuder den ju upp ordentligt och visar både elegans och komplexitet. Syran känns nu bara frisk.
Riktigt gott.
Betyg 4+
Den kostar 369 kr på Systembolaget, vilket måste betraktas som ett bra pris för en champagne av den här kvaliteten. Det finns en del flaskor kvar på lite olika Systembolag, däremot går den inte att beställa på nätet. Du kan alltid ringa till "ditt" Systembolag och be att dom tar hem den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar