onsdag 11 oktober 2017

2006 Serra della Contessa, Etna Rosso

Fredagskvällens vin hämtade vi från Etna. Det är vår sista flaska av den här årgången. Vi har tidigare skrivit om 2001 liksom kvällens årgång 2006. Vid en sortimentsprovning förra året testade vi årgång 2012.
Producent är Benanti, vars vingårdar ligger på Siciliens östkust i närheten av samhället Catania, mellan Messina och Syracuse. Druvorna till det här vinet hämtas från den vingården som är belägen vid Monte Serra i kommunen Viagrande. Vinet är en blandning av druvorna Nerello Mascalese (huvuddruva) och Nerello Cappuccio, som vuxit på vinstockar som är upp mot 100 år gamla.
Vinet har fått macerera tillsammans med druvskalen under en längre tid på 52 hl stora ekfat. Efter jäsningsproceduren har vinet fått ligga till sig dryga året på 225 liters barriquer av ek.Här finns en mycket tilltalande doft, där de fina mogna skogsbären samsas med läder, regnvåt jord, söt piptobak, lite sommarblommor och kryddor.

I munnen kan vi känner smaker av blå plommon, mörka körsbär, lite hallon och diverse andra skogsbär. Det finns ett påtagligt inslag av örter och kryddor. Vi tycker oss känna både vitpeppar och kanel. Vinet har fortfarande en fin och bra syra, som ger det en friskhet. Tanninerna finns där och nafsar lite försiktigt i gommen, men jämfört med för två år sedan har dom rundats av och vi upplever vinet idag som lite mjukare och rundare. Eftersmaken är kanske något längre än medel och där dyker det upp en del mineraler som drar åt lite krossade flintastenar, någon liten ton av lakrits, unset vanilj och aningens rödklöver.
Väldigt gott och vinet är nog nära sin topp med de begynnande mognadstonerna som finns där.
Betyg 4

En sökning på SB:s hemsida visat att det för närvarande inte finns något vin från Benanti hos SB.
Serra della Contessa brukar dyka upp med jämna mellanrum och då gäller det att hålla sig framme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar