måndag 16 oktober 2017

2009 Valpolicella Superiore, Quintarelli

I förra veckan spelade Sverige VM-kval i herrfotboll. Till CL-fotbollen dricker Vintankar alltid Amarone. Nu var det ju VM-kval och dessutom var allt bättre än en sjumålsförlust detsamma som vinst En något absurd situation, så vi nöjer oss med en Superiore. En av de mest avancerade som tänkas kan.
Bakom det här vinet finns den legendariske Giuseppe Quintarelli. Han gick bort i jan 2012 vid 84 års ålder, men vingården lever vidare genom hans barn. Geografiskt befinner vi oss några mil väster om Verona i Cerè i Negrardalens östsida.
Druvblandningen är 55% Corvina och Corvinone, 30 % Rondinella och 15% en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese.  Druvorna har vuxit på vinstockar som i genomsnitt har en ålder av drygt 30 år.
En del av druvorna (de sent skördade) vinifieras omedelbart, en del druvor torkas och vinifieras som på amaroenevis. Sedan blandas dessa och får ligga på stora fat av slavonsk ek i fem till sju år.
Quintarelli har alltid levt efter principen att släppa vinerna då de är drickklara, vilket ofta inneburit att varje årgång har släppts långt senare än vad andra odlare gjort i Valpolicella.

Doften är stor, kraftfull och komplex, därtill finns en bra friskhet. Vi kan känna de typiska mörka körsbären, lite örter och torkad frukt. Det finns i bakgrunden en skön blommighet som drar åt rosor och violer.

Vi smakar på vinet och visst finns här elegans och komplexitet, men trots sina åtta år känns vinet ungt och inte fullt utvecklat. Vi känner söta, mörka körsbär, björnbär och blå plommon, någon nypa örter och en del torkad frukt. Här finns en välbalanserad syra och finstämda tanniner. Likaså är det en lång och komplex eftersmak.
Just nu tycker jag inte att 2009:an uppvisar det djup och intensitet i smakerna, som jag är van vid från Quintarellis sida. Kraven och förväntningarna är ju skyhöga.
Med detta sagt så är det ändå en Superiore som väldigt få Valpolicellaviner kan mäta sig med.
Nästa flaska öppnar vi om något år eller två.
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar