tisdag 31 oktober 2017

Barcelona och Priorat. Del 2. Ännu fler restaurangbesök i Barcelona

Efter en god natts sömn och en alldeles magnifik frukost var det åter dags att ge sig ut i Barcelona.
Torsdagen bjöd på hällande ösregn, så det var regnkläder på, paraplyer uppfällda och hoppande mellan vattenpölarna.
Klockan 13 var det dags att besöka Vila Viniteca i El Born.
Det var dags för en ost- och vinprovning i källarlokalerna, men först en visning och presentation av den mycket trevliga affären med ett rikt utbud av ostar, salami, skinkor och andra spanska delikatesser. Tvärs över gatan ligger deras vinaffär med ett rikligt utbud av spanska viner. Vi kan varmt rekommendera ett besök i båda affärerna. Och visst handlade vi med oss några ostar och Pata negra. Affären vakuumförpackade så klart våra köp.
2011 Torello Brut Nature, Gran Reserva
Det är en druvblandning av Xarel-lo, Macabeo och Parellada.
Andra jäsningen så klart i flaskan. Runt 40 månader på jästfällningen.
Den här Cavan var vådligt god. Den stora fina syran var bara så läcker till den magiska Pata negra skinkans lilla fettkant.
Gröna äpplen, lite citrus, gott om örter och mycket eleganta steniga mineraler. Den här vill man ju få med sig hem.

Längst ner i källaren finns en liten provningslokal.
Fyra olika ostar fick vi smakprova. Tre fårostar och en getost. Svårt att välja en favorit då alla var riktigt goda.
Vi provade fyra röda viner.
Vin 1. Ren Garnacha (Grenache) från Madrid
Vin 2. Grenache, Carignan, Syrah från Priorat
Vin 3. Tempranillo-blandning från Ribera del Duoro
Vin 4. En ren Tempranillo från Rioja
2015 El Hombre Bala
Ett vin gjort enbart på druvan Garnacha (Grenache)  som vuxit på en 3 ha stor vingård belägen 900 m över havet. Gamla vinstockar som är över 50 år gamla. Vingården ligger på högplatån strax utanför Madrid.
Vinet har fått 10 månader på franska ekfat.
Ett helt OK vin, men jag går inte riktigt igång på det. En sval ljusröd frukt med en del syrliga bär, lite kryddor, beskedliga tanniner och  lakrits i avslutet. Förpackat i en lättsam och tillgänglig stil.
Betyg 3+
2015 NegreDeNegres
Vi skrev om årgång 2013 för snart två år sedan. Lite om producenten och vinet hittar du på det blogginlägget
Vinet är gjort på Grenache 60% (fem olika kloner), Carignan 30% och Syrah 10%. Det har fått vila upp sig i ca ett år på fat av fransk ek.
Min favorit av eftermiddagens viner. Jag gillar den här blandningen av både mörka och ljusa bär, den fina örtsamlingen, smånafsande tanniner och livgivande syra samt eftersmaken med steniga mineraler, lakrits, mera frukt och örter och det stiliga fatinslaget.
Betyg 4
Påfyllning? Ja tack!!
2015 Picaro del Aguila
En ny producent, men på deras vingårdar (30 ha) har det odlats vin under lång tid. Vi befinner oss i byn La Aguilera i vinområdet Ribera del Duero. Vingårdarna ligger på dryga 800 meters höjd över havet. Odlingen bedrivs ekologisk med biodynamiska inslag.
Picaro har Tempranillo som huvuddruva och så kompletteras det med Garnacha, Bobal och Albilo. Ingen avstjälkning utan hela klasar pressas genom att de fottrampas. Jäsning sker genom naturlig jäst och på stora ekfat, där vinet också får mogna i cirka 19 månader Ingen filtrering eller klarning. Det görs knappt 15 000 flaskor av det här vinet.

Ett trevligt och välsmakande vin, som inte kommer så långt efter NegredeNegres i min smakbok. Fortfarande känns det ungt och har en bra friskhet. Här finns en hel del mörk frukt av finaste slag, gott om örter och ett påtagligt inslag av fat. Tanninerna är på hugget och ger vinet en ordentlig ryggrad. Medellång eftersmak med mera mörk frukt, någon lakrits ton och en liten, liten bitterhet i avslutet.
Betyg 4(-)

2013 La Pasada, Paisajes
En Rioja som till hundra procent är gjord på druvan Tempranillo. Paisajes tillämpar ekologisk odling.
Vinrankorna är knappa 60 år gamla. Att det tillbringat en tid på ekfat är helt klar, men hur länge har jag inte kunnat få fram.Vi känner en fin mörk frukt, lite hallon, en del jord, läder och tobak. Här finns också ett tydligt inslag från fathanteringen. I munnen känns det mjukt och runt med väldigt lena tanniner. Helt OK, men inget jag riktigt tänder på.
Betyg 3

Sista kvällen i Barcelona tillbringade vi på resans bästa restaurang Monvinic. Helt fantastisk mat och viner i världsklass. Men vi ska ta saker och ting i rätt ordning. Kvällen började med en vinprovning av viner från Ribera Del Duero. Riktigt hög klass som toppades med ikonviner från Vega Sicilia. Det kommer lite om varje vin nedan, men Valbuena5 från 2010 tog verkligen andan ur mig.


2013 Domino De Atauta
Vinet är gjort på druvan Tempranillo eller som den kallas här i Ribera del Duero Tinto Fino. Vi befinner oss inte långt ifrån källan till Duero-flodens ursprung i provinsen Soria. Här på en höjd av 1000 meter över havet ligger deras vingårdar med mycket gamla vinstockar. Ingen yngre än 85 år. Vinlusens härjningar har inte nått hit så det är en s k Pre-phylloxera vingård. Ekologiska odlingsprinciper är det som gäller här.
Druvorna kommer från några olika vingårdslotter. Vinet har fått 16 månader på franska ekfat varav 40% nya.
Ett vin med en fin mörk frukt, delikata örter, lite kryddor och florala inslag. Ännu ungt och med tanniner som nafsar i gommen. Eftersmaken är medellång, där hallon och björnbär tillsammans med kryddor och örter får sällskap av aningens lakrits. Inslaget av fat finns där, men är ytterst sparsamt.
Betyg 4
2013 Reserva Dominio del Aguila.
Vi testade deras lite enklare vin Picaro vid lunchprovningen, se ovan. Nu klättrar vi upp ett hack och ger oss på deras Reserva.
Även här är det huvudsakligen Tempranillo, men också lite Grenache och Bobal. Druvorna kommer från deras äldsta vinstockar. Detta tillsammans med en mycket lång maceration samt att vinet har fått tillbringa nästa tre år på lite större ekfat är det som skiljer det från Picaro.
Fortfarande ett ungt vin med en bra potential att utvecklas. till något ännu större. Redan nu finns här en läcker mörk frukt, där körsbärstonerna sticker ut. Gott om örter och kryddor, men frukten dominerar. Någon liten viol i bakgrunden. Stadiga tanniner, men inte alls istadiga. Bra syra. Så välbalanserat och gott.
Betyg 4+
2010 Valbuena 5.
Jag säger bara vilket vin. Jag går omgående i spinn och vill försvinna med mitt glas och bara sitta och njuta.
Det här är första gången jag dricker vin från ikonproducenten Vega Sicilia En av de riktigt stora och mest välkända  vinpoducenterna i Spanien. 15 mil nordväst om Madrid hittar man den här legendariska vingården. Idag omfattar den 240 ha vingårdar.
I Valbuena 5 är det Tempranillo som dominerar, men här finns också Merlot. Hur mycket varierar från årgång till årgång.
Druvorna kommer från lite olika vingårdslotter. Jäsningen sker på ståltankar med s k naturlig jäst. Närmare fem år har vinet legat på franska och amerikanska ekfat. En blandning av nya och gamla liksom stora och små ekfat.
Ett komplext och väldigt välbalanserat vin. Visst finns här massor av smaker och dofter, men det blir aldrig för mycket. Dom kommer som lager på lager. Vi noterar en finstämd och generös mörk frukt där det också finns inslag av läder, lite jord, cederträ och svart te, men också rosor och violer. Balanserad och finstämd syra och med tanniner som endast småkrafsar i gommen gör att vinet har en len och mjuk framtoning. Alldeles i avslutet en läcker ton av mocca.
Betyg 5
Ett vin jag verkligen blev för älskad i.

2005 Unico
Ett av världens klassiska viner, som inte görs i alla årgångar.
Det här är Vega Sicilias flagskepp, där Tempranillo och Cabernet Sauvignon blandas. Proportionerna varierar från årgång till årgång. Druvorna kommer från särskilt utvalda vingårdslotter högst upp på kullarna, där marken är som kargast.
Jäsningen äger rum på tankar av trä och medelst naturlig jäst.
Vinet släpps aldrig ut på marknaden förrän efter 10 år
Totalt tillbringar vinet runt 6-7 år på olika fat av ek, såväl amerikanska som franska. Vissa är nya andra har använts ett par gånger. Viss del på barriquer (225-liters) och viss del på 20 000- liters stora fat. Slutligen får vinet tillbringa runt 3 år på flaska.
Mitt första intryck var lite av en besvikelse. Valbuena 5 var ju så mycket bättre. Jag upplevde Unico som stumt, visserligen med massa underliggande smaker som inte ville frigöras.
Jag lät mitt glas stå och tog de sista dropparna i slutet på sittningen ungefär tre timmar efter att det hade hällts upp. Det hade då minsann hänt en massa saker. Smakerna kommer fram med en ytterst elegant frukt i främsta rummet, men visst kryddor, tobak, örter, svarta oliver, svart te och aningens vanilj alldeles i avslutet.
Det här kommer att utvecklas till något ännu större, men just den här kvällen var syskonvinet Valbuena 5 numret större.
Betyg 4+

Det hade så blivit dags för kvällens måltid. Vi startade med en krämig pumpasoppa. Nästa rätt en läcker räksallad. Vi fortsatte med en "Beef stew timbal with cream cheese and potato confit". Till dessert en passionfruktskräm med en symfoni i kokos.
Det serverades till detta lite olika viner. Kraften att föra utförliga noter hade runnit bort, så några sparsamma noteringar:

Först lite Cava att rensa gommen med. Årgång 2010 och helt och hållet gjort på druvan Xarel-lo.
Frisk, fin frukt, lite rostat bröd och sommarblommor.
2015 Cantayano.
Till pumpasoppan fick vi ett vin på druvan Verdejo.
En "ren" smak med gula stenfrukter och finstämda örter som främsta smakbärare.
Riktigt gott.
2013 Tricó
Ett vin på druvan Albarino från vinområdet Rias Baixas fick utgöra sällskap till räksalladen.
Friskt med toner gröna äpplen, citrus, lite persika och en lätt blommighet. Här finns en bra syra. I avslutet grusiga mineraler.
Vi gillar det här!
2014 Ferrer Bobet
En vinproducent vi är välbekanta med. Deras Vinyes Velles har vi druckit ett par årgångar av bl a 2008. Ett Priorat-vin som vi verkligen gillar.
Kvällens vin är deras instegsvin gjort på Carignan (48%), Grenache (22%), Syrah (23%) och Cabernet Sauvignon (7%).
Runt ett år på ekfat har det fått.
Mörk frukt, kryddor, lite örter och lakrits är de främsta smaker vi känner. Naturligtvis når det inte upp till Vinyes Velles, men gott är det. Perfekt till vårt kött.

2013 Casta Diva Cosecha Miel.
Ett vin gjort på druvan Moscatel
Ett  sött vin, men med en bra friskhet. Vi hittar tropisk frukt, röd citrus, lite honung och aningens pomerans.
Gott!
Klockan närmar sig midnatt. En fantastisk kväll har vi fått. Väldigt bra service. Mycket god mat. Fantastiska viner.
När vi lämnade restaurangen tittade vi in i deras tempererade vinkällare. Vi såg plan 1 av 3.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar