söndag 15 oktober 2017

2012 Amarone Riserva "Titari" och "Inferi" från Brunelli Wines

Vi köpte någon gång i somras lite viner från Brunelli Wine bl a de nya årgångarna av deras Amarone Riserva dvs "Titari" och "Inferi". Årgången är således 2012. Jag har nu fått besked att importören fått hem den årgången till Sverige och att den därmed finns tillgänglig i beställningssortimentet.

Du som följer bloggen vet att Vintankar inte bara har sina tankar utan även hjärtat hos den här sympatiske producenten. Vi har under 2017 haft ett samarbete med Alberto, där vi berättat lite om vad som hänt på vingården under den senaste månaden. Septemberrapporten kan du läsa här.
De båda riservorna Titari och Inferi har vi druckit ett flertal årgångar av. De är två helt enastående Amarone, där varje årgång levererat stora vinupplevelser.
Klicka på resp årtal så får du vårt omdöme om tidigare årgångar. Titari:  20092010 och 2011Inferi: 2000 och 2009, 2010 och 2011.

Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från
från en och samma vingård, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats.
Druvorna torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.
Vi kan återigen konstatera att Titari är ett formidabelt vin. Visst är årgång 2012 ännu ungt och kräver i nuläget en rejäl luftning (vi lät det få två timmar på karaff), men gör man det så får man en amarone av allra yppersta klass.
Doften är stor, komplex och fylld av en läcker mörk frukt, som tillsammans med lite läder, jord, örter, torkad frukt, kakao och aningens kolasås gör det till en ljuvlig sniff- och doftupplevelse. Någon liten alkoholton kan vi initialt skönja, men inte alls på samma sätt som 2011:an uppförde vid motsvarande tidpunkt.
Det är när vi tar den första klunken, som vi nästintill blir hysteriskt upprymda. Vilken fantastisk amarone! Vilken intensitet och kraft i smakerna! Den komplexa frukten: söta mörka körsbär, solmogna björnbär, några svarta vinbär, blåa plommon och ett sällsamt inslag av skogshallon får oss att jubla.
Lägg på lite örter och torkad frukt tillsammans med den trevliga syran och finstämda tanninerna, så går vi nästan upp i brygga. Tanninerna är särskilt värt att nämna. De är visserligen avrundade och tämligen mjuka, men ändå påtagliga och bjuder det där lilla motståndet, som en kvalitetsamarone ska ha enligt vår bok.
Eftersmaken är packad med söta mörka körsbär, någon liten, liten ton från russin och den bitterljuva smaken av riktigt mörk choklad.
Betyg 5-
Strålande bra idag med två timmars luftning. Visst kommer det att utvecklas de närmaste två tre åren


Campo Inferi är gjord på druvorna Corvina (70%), Rondinella (25%) och Corvinone (5%). Druvorna kommer från en vingård med samma namn som vinet. Den är belägen 350 meter över havsytan. Selektering, torkning, jäsning, lagring följer samma mönster som för Titari.
Det som skiljer Inferi och Titari åt är växtplatsen och druvsammansättningen. Jordmånen där druvorna till Inferi växer innehåller mera lera och kalkstenen består av mindre bitar. Titari har 10% mindre Rondinelladruvor och motsvarande mängd mer Oseleta.
Vi låter Inferi få två timmar på karaff innan vi häller upp vinet i våra glas. Precis på samma sätt som vi gjorde med Titari. Vi provar vinerna bredvid varandra.
Det första vi slås av är att Inferi inte alls blommar ut på samma sätt som Titari. Inferi känns lite mer stum och sluten, som om den kräver längre luftning och mer tid för att komma till sin rätt. Lite av det händer också under kvällen, där Inferi hela tiden växer, men upp till Titaris höjder når den inte den här kvällen.
Men visst, här finns en elegant och komplex doft av mörka bär, lite torkad frukt, kakao och någon liten kryddighet.
I munnen känns de typiska körsbären, söta och mörka. Här finns också mörka plommon och lite andra mörka bär. Vi noterar både örter och mörk choklad samt torkad frukt. Samma fina syra som hos Titari. Även Inferi har ett finstämt inslag av tanniner, men inte riktigt lika alerta som hos Titari utan mer åt det sammetslena hållet. Eftersmaken är lång och går lite i samma stil som hos Titari, men har inte riktigt samma djup i nuläget.

Betyg 4+

Både Titari och Inferi kom nyligen i Systembolagets beställningssortiment. Titari kostar 760 kr och Inferi 641 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar