måndag 21 augusti 2023

Hamburgsund i Augusti

Det har blivit lite av en tradition att under sommaren få gästa vännerna Stig och Anki i Hamburgsund. Ovädret Hans hade dragit förbi. Ju längre norrut i Bohuslän vi kom desto blåare blev himlen. Vinden hade mojnat och nästan upphört. Det blev en tur på havet och lite medhavd fika, som vi kunde njuta av på Gåsö.

Solen värmde riktigt skönt på kvällen och den inbjöd till att njuta av ett glas champagne och några underbara kammusslor utomhus.

2014 Pur Oger, Franck Bonville. 
Franck Bonville är en producent jag kommit att uppskatta alltmer de senaste åren. Fantastiska champagner över hela linjen.
Jag har skrivit några blogginlägg om några av de cuvéer som dom producerar och lite om själva producenten. Den intresserade kan läsa här.

Den här champagnen är gjord på enbart chardonnaydruvor från 2014, som vuxit på två olika vinfält i byn Oger: Les Noyerots och Les Rumigny. Druvorna skördades och pressades 14 september 2014. I februari 2015 buteljerades 2400 flaskor, som sedan fick ligga på sin jästfällning fram till november 2020 då det degorgerades och fick en dosage på 5,83gr/liter.

Färgen går i en ljusare gyllengul ton, med massor av små fina bubblor som strävar upp mot ytan.
I doften är det gott om gröna äpplen, lite citrus, en del gula stenfrukter, krita, våta berghällar samt aningens nötter och en liten blommighet.
I munnen är det mycket friskt och nästan lite krispigt. En ung champagne som säkert kommer utvecklas på ett fint sätt de närmaste åren. Smakmässigt är det gott om gröna äpplen, citrus och toner av krita. Det finns i mindre omfattning men ändå tydligt, persika, gula plommon, någon aprikos, en viss brödighet, aningens blommor samt unset nötter.
Vi hade nog förväntat oss en viss krämighet, som vi gillade i årgång 2012. Kanske blir det så efter ytterligare något år i källaren.
Betyg 4+

Vi fick en superläcker pasta med sardeller. Strålande gott och till detta serverades ett vitt vin från Sicilien.

2020 Nerina Etna Bianco, Girolamo Russo.
Girolamu Russo är en av mina absoluta favoriter när det kommer till producenter av vin från Etnas sluttningar.
Girolamo Russo drivs av Giuseppe Russo som tog över familjeegendomen 2004 för att göra eget vin. Egendomen är gammal och släkten har gjort vin på Etna i generationer vilket känns roligt, då många egendomar här idag byggs upp och drivs av investerare från fastlandet eller andra delar av världen. Giuseppe är klassisk pianist och har universitetsexamen i Italiensk litteratur, vilket avspeglar sig i hans fokusering på detaljer. Något som behövs om man vill göra viner av allra högsta klass. Den totala produktionen är endast 30.000 flaskor och vingårdarna ligger på mellan 600-800 meters höjd.
Dom gör enligt hemsidan: två vita viner, sex röda viner på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio samt ett rosévin även detta gjort på Nerello Mascalese.
Egendomen är på totalt 26 ha, varav 15 ha är vinodlingar och resten är odlingar av oliver och hasselnötter. Här tillämpas principerna om organisk odling. Ja till och med så att det betraktas som ett Veganvin.

Det här är ett vin där den gröna druva Carricante (75%) spelar huvudrollen. De resterande 25 procenten är en blandning av Catarratto, Inzolia, Minnella samt Coda di Volpe. Druvorna kommer från 3 olika Contrada: Feudo, San Lorenzo och Calderara Sottana.
Det har fått jäsa (spontant) på en blandning av äldre ekfat och ståltankar, där det också fått ligga till sig i sex månader innan det buteljerades.

Färgen går i en halmgul nyans.
I doften hittar vi en del citrus, lite blommor, någon persika, örter och en hygglig dos rökiga mineraler.
I munnen känns det friskt med en härlig smak av citron och lime, lite mindre men ändå tydligt noterar vi gröna och gula äpplen. Gott om örter. Någon tropisk frukt liksom aningens florala toner kan vi också känna. Precis som i doften återkommer den rökiga tonen av mineraler. Främst i eftersmaken. Ett spännande vin med sina Etnatoner. Väldigt gott!
Betyg 4
Årgång 2020 är slutsåld, men 14/9 lanseras årgång 2022 på SB till priest 329 kr.


2016 San Lorenzo Etna Rosso, Girolamo Russo.
Dagens huvudrätt var lamm med primörer från S och A:s egna trädgård. Ett fantastiskt lamm och primörerna bara så goda. Vi fortsatte med vin från Girolamo Russo.
Det här vinet är gjort på druvan Nerello Mascalese och en liten skvätt Nerello Cappucchio. Druvorna kommer från ett vinfält (Contrada) med namnet San Lorenzo nära den lilla staden Randazzo. Åldern på vinrankorna ligger mellan 70 och 100 år och vinfältet ligger ca 750-780 m ö h. Jäsningen sker med naturlig jäst. Vinet har fått vila upp sig i 18 månader på begagnade 2600-liter stora ekfat. 

Alldeles i början infinner sig en försiktig ton av läder i doften, men rätt omgående är det den mörka frukten som dominerar med tydliga inslag av örter, kryddor, krossad flintastenar och med en underliggande diskret ton av rök.

Vi smakar och konstaterar direkt att detta är et fantastiskt vin. För varje liten sipp vi tar blir vi allt mer lyriska. Ett hyfsat slankt vin och visst har det en liten stramhet, ändå är det den ljuvliga frukten av såväl röda som lite mörka bär vi faller för: hallon, tranbär, körsbär, blåa plommon, något björnbär. Mmmm så gott! Efterhand dyker det upp lite örter och kryddor, rosor, steniga mineraler med unset av rökighet. Finfin syra och lättsamma tanniner skapar ett visst motstånd. Eftersmaken är något längre än medel och där återkommer bären och örterna, men också rosor och aningens viol.
Årgång 2016 är fantastisk nu!!
Ett av de bästa Etna Rosso-vin vi druckit.
Betyg 5-
Dessvärre springer priset iväg. 2016 kostade vinet 329 kr. 2020 var priset 429 och idag kostar årgång 2019 519 kr. 



2012 Recioto från Le Bertarole.
Vi avslutade kvällen med en recioto som fått några år på nacken.


Le Bertarole är en producent, som vi besökt ett flertal gånger. Det är alltid samma glädje att träffa Marco och höra hans berättelse.

Vinet är gjort på 50% Corvina, 20% Corvinone, 20% Rondinella och 5% vardera av Croatina och Dindarella. Druvorna har torkats runt tre månader. Vinet har legat på ståltankar i 14-15 månader.

Det doftar av mörka bär, torkad frukt, lite kakao samt aningens vanilj. Det här är ett sött vin, men syran ger friskhet så att sötman blir inte alls lika påtaglig som annars.
Söta mörka körsbär, mogna björnbär, torkad frukt, någon liten örtighet och lite mörk choklad blir vår sammanfattning av smakintrycken.
Betyg 4
275 kr kostar årgång 2017 på SB.







torsdag 17 augusti 2023

Vinprovning: Chianti, Rioja och Garnacha

Varje sommar besöker L och G oss. På schemat står bad och vinprovning. I år fick vi inställa badandet för första gången på bra många år, men vinprovning är inte väderberoende så den blev av. L och jag började prova vin tillsammans på det sena 1970-talet, då vi var arbetskamrater på Volvo LV, så några provningar har det blivit under åren.

Vi startade övningarna med ett glas champagne. Vilmart är, som trogna bloggläsare vet, en av mina absoluta favoriter. Du som vill veta lite mer om Vilmart och deras Cuvéer hittar detta via Den här länken
Grand Cellier, Vilmart & Cie. 
Grand Cellier är en av Vilmarts lite enklare champagner, men håller ändå fanan högt.

Den är gjord på Chardonnay (70%) och Pinot Noir (30%) som vuxit på vinstockar som har en genomsnittlig ålder på dryga 30 år. Den görs på tre olika årgångar med ungefär en tredjedel av vardera året. Jag tror den är gjord på årgångarna 2014,2015,2016 med tanke på att den degorgerades i februari 2020. Dosagen är 8g/liter. 
Den har tillbringat runt tio månader på stora ekfat s k foudres innan den tappades på flaska för en andra jäsning. 
Färgen går i en blek citrongul nyans med lite skira ljusgröna stråk.

I doften hittar vi gul-gröna äpplen, en del citrus, våta berghällar, krita, kaprifol, rostat bröd, någon örtkvist samt några gula stenfrukter.

I munnen känns det väldigt friskt med en rätt ordentlig och trevlig syra. Ännu ugnt, men ändå fullt njutbart. De gul/gröna äpplena och citrusen från doften återkommer omedelbart i gommen vid den första lilla klunken. Nu får de sällskap av gula plommon, persika, rostat bröd och några mariekex. I mindre omfattning, men ändå tydligt noterar vi en viss örtig ton, mineraler i form av krita och sten samt aningens blommor typ jasmin och kaprifol. I den medellånga eftersmaken dyker det upp aningens grapefrukt och unset honung. 
Gott!!
Betyg 4

Innan vi tar oss an huvudrätten provar vi tre flaskor vin mot varandra. Vi följer alltid samma mönster när vi träffas. Värden bidrar med två flaskor och gästen svarar för det tredje vinet. För mig blir det ett helt okänt vin medan för L och G är två av viner helt okända

2019 Chianti Classico, Bucciarelli. 
Familjen Bucciarelli har sedan slutet på 1800-talet ägt och brukat jorden på gården Antico Podere Casanova. Det startade med Gaetano, fortsatte med sonen Dino och sedan har det rullat på. Idag är det fadern Ezio och sonen Massimo som bär ansvaret. Totalt äger dom 20 ha varav vinodlingarna omfattar 7 ha. De övriga 13 ha är jordbruksmark. Vinodlingarna drivs enligt organisk-biologiska odlingsprinciper. Vingården är certifierad. Dom har även ett Agriturismo. Vinportföljen består av följande viner: Chianti Classico, Chianti Classico Riserva, ett IGT-vin Gandino (familjens stolthet) samt ett vitt och ett rosato.

Druvan är Sangiovese till 100 procent. 14-28 dagars maceration. 20-24 månader på stora fat s k botti.

Ett slankt vin med en viss stramhet.
Doften börjar med lite läder och jord, men rätt omgående dominerar körsbären. Vi noterar även en viss kryddighet och krossade stenar. Doften är kanske inte så stor, men ändå tydlig och inbjudande.

I gommen är det de syrliga körsbären som spelar huvudrollen, men här finns små fina portioner steniga mineraler, aningens balsamico och lite örter.
Ett inte så avancerat vin, mer gjort för att förgylla vardagen. 
Betyg 4-
Vi betalade i våras 225 kr till Fanwine



2010 Vina Tondonia Reserva.
Under mitten av 1800-talet åkte många franska vinproducenter till Rioja. De letade efter nya platser där det gick bra att odla druvor då vinlusen hade förstört stora delar av de franska vingårdarna. Don Rafael López de Heredia y Landeta studerade vinmakning och följde de franska producenterna till Rioja. 1877 lade han grunderna till vineriet som idag är det äldsta i Haro och ett av de tre äldsta i Rioja. 1913 planterades vingården Viña Tondonia. Företaget äger ytterligare tre vingårdar i Rioja Alta: Viña Cubillo, Viña Bosconia och Viña Zaconia. R López de Heredia har också ett eget tunnbinderi, och har sedan vineriets start enbart framställt vin som legat på fat av amerikansk vitek. Vinmakare är Mercedes López de Heredia, fjärde generationen i familjen.
Vinet är gjort på Tempranillo (70%), Garnacha (20%) samt resterande 10% på Mazuelo och Graziano. Det har legat sex år på ekfat med omtappning två gånger per år.

Färgen går i en mörkröd nyans med några tegelfärgade stråk.

Doften börjar med jord, läderoch tobak, men övergår ganska så snabbt till mörkröda, varma bär, som tillsammans med vanilj, dill och kryddor bildar ryggraden i doften.

I munnen känns det som ett moget vin med en varm mörkröd frukt, där körsbären är särskilt tydliga. En fin kryddighet tar sin plats. En hel del toner från fatlagringen noteras, men detta är inget som stör oss. Visst känns både vanilj och dill, men det är ju också lite utmärkande för rioja.
Betyg 4-
På SB är priset 191 kr



2019 Garnacha, Bodega Marañones.
Bodega Maranones grundades 2008 i ett samarbete mellan vinmakaren Fernando Garcia och vingårdsägaren Fernando Cornejo i ett område som kallas just Maranones. Egendomen omfattar idag 20 hektar och förutom vin växer även mandel- och olivträd på marken. Jorden brukas ekologiskt och fokus ligger på druvsorten garnacha från 30-70 år gamla vinstockar. Bodegan ligger i San Martín de Valdeiglesias, en underregion av Vinos de Madrid DO. 

Jordmånen består av kalkstens och sand. Det här vinet är gjort uteslutande på Grenache-druvor, där vinrankorna är 50 - 70 år gamla belägna i norrläge 750 - 850  meter över havet. Skörden sker för hand. Vinet spontanjäses i stora franska ekfat. Druvornas skaltrampas varsamt sönder med fötterna inför jäsningen, som sker med naturlig jäst. Vinet mognar efter jäsningen under 12 månader i använda franska ekfat. Vinet har inte genomgått stabilisering, klarning eller filtrering.

Färgen överraskar genom att gå i en ljusare rubinröd nyans.

I doften hittar vi en hel del röda bär av det mörkare slaget. Här finns gott om örter och kryddor, men även solvarm grusväg noteras. Aningens blommor.

I munnen är det förvånansvärt slankt och samtidigt ganska så mjukt med sommarvarma bär som drar åt jordgubbar, hallon , tranbär och lite körsbär. Ett rätt så stort inslag av örter och kryddor adderar karaktär till vinet. Trevlig syra och snälla tanniner. Eftersmaken är medellång och där det upp lite lakrits och unset rosor.
Betyg 4
Flaskan kostade 249 kr på SB. Nu är den slutsåld.



2015 Hohenmorgen Auslese, Dr von Bassermann-Jordan. 
Jag besökte 2016 Pfalz med några vinvänner. En helt fantastisk resa, som gav lite insyn i ett vinområde jag inte hade stor kunskap om. En av de producenter vi besökte var Dr. von Bassermann-Jordan, där vi också bjöds på en fantastisk provning under ledning av Sebastian Wandt. Du kan läsa om detta här.

Verksamheten har sitt ursprung i den lilla staden Deidesheim. Idag omfattar verksamheten 49 ha vinmarker fördelat på 20 olika lägen med bl a topplägena Hohenmorgen, Kirchenstuck och Jesuitgarten. Årsproduktionen är knappt 500 000 flaskor. Biologiska odlingsmetoder har blivit en naturlig del i arbetet och ett flertal viner är också blivit certifierade.

Ett av de vinerna vi fick smaka var den då mycket unga, men ändå läckra Hohenmorgen Auslese från 2015. Ett par flaskor fick följa med hem och nu är det dags för den sista.
Jäsningen sker spontant. 10% avdruvorna har fått jäsa på gamla ekfat medan 90% har fått jäsa på ståltankar.

En härlig friskhet noteras i såväl doft som smak. Päron, persika, lite citrus, persika, tropiska frukter och aningens honung i eftersmaken. Visst finns här en elgant och delikat sötma, men den fina syran och den låga alkoholen (7%) gör det här väldigt klunkvänligt. Och dessutom väldigt gott!
Betyg 4+






















måndag 7 augusti 2023

Brut Nature, Billecart-Salmon

28 juni fick vi barnbarn nr två. Så klart en stor tilldragelse speciellt för dottern och hennes man. Vi själva blev mormor och morfar. Så nu har båda vår barn varsitt barn. 28 juli, en månad senare, är de lyckliga föräldrarna på besök. Vi måste så klart fira detta och då duger endast champagne.


Maison Billecart-Salmon grundades 1818. Det var då som Nicolas Francois Billecart gifte sig med Elisabeth Salmon. Vingården ligger i den lilla byn Mareuil-sur-Aÿ cirka 7-8 km öster om Epernay. Det är fortfarande ett familjeföretag, där det idag är den 7:e generationen som styr över verksamheten. Idag omfattar verksamheten 100 ha som dom själva äger samt ytterligare lika mycket som dom köper från kontrakterade odlare. Från totalt 40 olika crus skapar dom sina cuvéer. Alla från Premier- eller Grand Cru-lägen. 
Deras portfölj består av 6 Non Vintage Cuvéer, en "vanlig" vintage, en champagne på Pinot Meunier med namnet Les Rendez-vous de Billecart-Salmon, en årgångsrosé Elisabeth Salmon, en Brut Millésime Cuvée Nicolas Francois samt en Blanc de Noirs med namnet Le Clos Saint-Hilaire med druvor från den en hektar stora vingården med samma namn.
Noterbart är att när Rickard Juhlin 1999 skulle utse "The champagne of the Millenium", så hamnade Billecart-Salmon som etta med årgången 1959 och tvåa med årgången 1961.

Min erfarenhet av Billecart-Salmons champagner är begränsad. Jag har druckit och skrivit om:

Den här strålande eftermiddagen är det Brut Natur vi häller i glasen. Den här är gjord på en blandning av Pinot Meunier (40%), Pinot Noir (30%) och Chardonnay(30%).
Runt 48 månader har den fått ligga på sin jästfällning innan den degorgerades. Brut Nature betyder att ingen dosage (socker) har tillsatts. Den är gjord på en blandning från tre årgångar. Jag har inte kunnat hitta vilka årgångar som ingår eller när den degorgerades. Jag köpte den på Systembolaget på sensommaren 2020.
En mycket frisk och välsmakande champagne, där vi i doften hittar en hel del gröna äpplen, citrus, bröd, krita och krossad sten. I takt med att temperaturen stiger tillkommer krusbär och tropiska frukter.
Det vi känner i doften kommer tillbaka när vi smakar på den. Mycket frisk och riktigt tillgänglig redan nu. Visst finns här en stor syra, men den blir aldrig påfrestande. Gröna äpplen typ Granny Smith är tillsammans med grapefrukt och grillad citron det som vi först noterar. Efterhand noterar vi en fin brödig ton, persika, aprikos, krusbär, krita och steniga mineraler. Eftersmaken är något längre än medel och där tillkommer tropisk frukt, aningens honung och nötter.
Betyg 4++