söndag 15 september 2024

2020 Dolcetto Dogliani SanLuigi från Chionetti.

Vi har haft ett septemberväder, som vi nog aldrig upplevt med temperatur som i hela september legat på 25-29 plusgrader. I havet har det varit 21 grader eller t o m högre. 
Är sommaren över? Ja det kan en fråga sig, då vi idag har hällande ösregn och ner mot 20 grader.

Vi väljer lite mer höstliga viner till dagens strimlade biff. Det får bli en Dolcetto. En druva som vi de senaste åren kommit att uppskatta allt mer.

Giuseppe Chionetti köpte 1912 en gård lämplig för vinodling i byn San Luigi i Dogliani och från den stunden har familjen Chionetti varit förknippad med druvan Dolcetto. Från början såldes druvorna till de större tillverkarna, men Quinto Chionetti barnbarn till Giuseppe började sälja vin under egen etikett. Quintos son Andrea utvecklade vingårdens potential och producerade tre cuvéer: San Luigi, Sorì Briccolero och Vigna la Costa. Verksamheten växte och framgångarna med vinerna blev allt större bl a med export till USA. 1988 omkom Andrea och dottern Elena i en bilolycka. Quinto som lämnat över mycket av ansvaret till Andrea får åter ta över ansvaret. 1999 lämnar hustrun Maria sitt arbete på bank och går in i vinverksamheten. 2013 får sonsonen Nicola ansvaret för verksamheten. Familjen Chionetti har sedan 2015 köpt tre olika vinfält i Barolo-området och gör därmed tre olika Barolo:  Parussi, Bussia Vigna Pianpolvere samt Roncaglie.

Totalt äger dom idag 14 ha och producerar runt 85 000 flaskor fördelade på tre Dolcetto, tre Barolo, en vardera av Barbera, Langhe Nebbiolo samt Riesling. Odlingsmetoderna är organisk-biologiska och för detta är dom certifierade.


Det här är ett vin gjort på uteslutande druvan Dolcetto, som vuxit på vinfältet San Luigi. Det har fått jäsa med naturlig jäst på en blandning av ståltankar, cementtankar samt ekfat. Det har sedan fått vila upp sig i några månader på dessa tankar innan det buteljerades. Ingen filtrering.

Färgen går i en mörk rubinröd ton med violetta stråk.


I doften hittar vi en samling bär såväl mörka som lite rödare. Vi noterar små nypor av örter och kryddor. På sluttampen kan vi känna en diskret ton av vildrosor. samt våta granithällar.

I smaken hittar vi körsbär, tranbär, några hallon och några inte fullt mogna viktoriaplommon. Här finns en ordentlig syra och stadiga tanniner, vilka tillsammans ger vinet en ordentlig ryggrad.
Gott idag och kommer så förbli i ett flertal år framöver.
Betyg 4-
Årgång 2021 finns på SB för 219 kr, vilket måste anses som ett hyfsat pris för ett så här bra vin.



måndag 9 september 2024

70-års firande med champagne, barolo och amarone

 I slutet på augusti fyllde hustrun 70 år. Dagen startade med  "Champagne-frukost" bestående av kex, cremefraiche, lite rödlök och löjrom samt champagne.

2008 Picart-Thiout.
Någon eller några mil nordost om Epernay ligger byn Avenay Val d´Or och det är där Picart-Thiout har sin huvudsakliga verksamhet. Idag är det Francis Picart som har ansvaret. Han tog för några år sedan över ansvaret efter sina föräldrar, som inte sålt champagne under egen etikett utan endast levererat till de större husen. Francis började i liten skala att sälja champagne under eget märke. Succesivt har han utökat den verksamheten så att idag gör han 6 olika cuvéer: en Rosé, en cuvée på en blandning av Pinot Noir och Chardonnay samt fyra olika Blanc de Blancs. Han säljer också till de större husen: druvor direkt efter skörd, stilla viner vintern efter skörd och odegorgerad champagne flera år efter skörd. Hans mål är att öka andelen som säljs under eget märke.
Picart-Thiout äger totalt 6,5 ha i byarna  Avenay Val d'Or, Rates-Mutry och Tours sur Marne;

Det här är en champagne gjord enbart på chardonnay-druvor, som vuxit på vingårdarna Les Fourches (Tours-sur-Marne) och Les Fêteux (Avenay val d´Or). 80% av druvorna har fått jäsa på ståltank och 20% på ekfat, där det också fått vila upp sig i 6 månader innan det tappades på flaska i april 2009. Det degorgerades 7 december 2021, vilket betyder att det fått ligga tolv år på sin jästfällning. Vid degorgeringen fick det en dosage på 6,3 g socker per liter.

En helt fantastisk champagne, som är i ett riktigt bra drickfönster just nu.
I doften hittar vi mogna äpplen, rostat bröd, lite citrus, gula stenfrukter och regnvåta granithällar.
Här finns en del mognadstoner, men med bibehållen friskhet. Mogna gula äpplen, citrus, aprikoser, persikor, bröd, krita, någon liten blommig ton samt aningens, aningens honung i avslutet.
Betyg 5-

Lunchdags tillsammans med båda barnen och deras familjer. Dotterns svärföräldrar från Sardinien var på Sverigebesök och fick uppleva svenskt födelsedagsfirande.
Vi hade beställt räksmörgås de Luxe. Vi drack till detta en champagne från en producent som vi upptäckte förra året och som vi blev djupt imponerade av.

2010 Paul Sugot Grand Cru Blanc de Blanc, Vieilles Vignes, Extra Brut.
Du som vill veta lite mer om Paul Sugot  klickar på den här länken. Jag hyllar där deras årgångslösa Cuveée Brut Grand Cru Vieilles Vignes.

Detta är en Blanc de Blancs dvs endast gjord på gröna druvor, som i det här fallet är Chardonnay, som vuxit på vinstockar som är över hundra år gamla. Det har fått ligga på sin jäst i cirka 12 år innan den degorgerades och fick då en dosage på 2,5 gram per liter. Det gjordes runt 2 200 flaskor av denna Cuvée
En alldeles bedårande champagne. Trots sina 14 år sedan skörd  har den alltjämt en ungdomlig friskhet.
I den komplexa doften hittar vi en hel del gröna äpplen och citrus, men också brynt smör, tropiskla frukter, lite rostat bröd, krita och grusiga trädgårdsgångar.
I gommen är den pigg och frisk med en viss smörighet. Mycket från doften återkommer såsom äpplen, men i munnen drar de mer åt det gula hållet. Fin citrus, surdegsbröd, aprikoser, mango, krita, ostronskal och en viss nötighet.
Betyg 4++

Det här var en av sommarens soligaste och varmaste dagar, så när några av våra bästa vänner dök upp på eftermiddagen hälsade vi dom välkomna med ett glas roséspumante.

2021 Overnight Spumante.
Detta är ett vin gjort på druvan Molinara. Efter pressning av druvorna får musten tillbringa natten tillsammans med skalen. Denna korta macerationen ger vinet den trevliga rosa färgtonen samt bidrar till den charmiga doften och smaken. 

Ett härligt friskt och svalkande rosébubbel, som det är väldigt lätt att tycka om. Det är helt perfekt att servera en sensommardag som denna, där solen skiner och det är vindstilla.
 I både doft och smak kan vi känna smultron, hallon och jordgubbar. Lite citrus, aningens persika, mariekex, någon liten örtighet och unset krita kan vi också notera. I avslutet får vi en hygglig portion blodgrape. En redig törstsläckare!
Betyg 4.

Det bjöds sedan på kaffe och¨småländsk ostkaka från Brostorp. Den enda ostkakan som enligt hustrun är värd namnet.

På kvällen grillade vi entrecôte från Tjolöholm. En fantastisk bit kött från djur som betat på strandängarna där. Ur källaren plockade jag upp en Barolo med lite ålder.

2004 La Rocca e la Pira från Roagna.
Roagna har varit en av mina absoluta favoritproducenter i Piemonte. Barbaresco Pajé med årgång 2003 var en stor favorit hos oss liksom hos väldigt många vinbloggare runt 2010. Nu har priserna skjutit i höjden så att idag hittar jag inga Barolo- eller Barbaresco-viner från Roagna under 1000-lappen.

Roagna äger runt 15 ha vinmarker och 4 ha skog runt byn Castiglione Falletto. Deras vingård Pira har ett syd och sydostligt läge, där toppen Rocche of Castiglione tillsammans med skogspartiet längre ner ger bra förutsättningar och skydd.
Druvorna till det här vinet kommer från mycket gamla vinstockar, där de äldsta planterades 1937.
Jäsningen äger rum på stora träfat. Macerationen varar mellan 80 och 100 dagar. Vinet får ligga till sig i cirka 5-10 år (beroende på årgång) på stora fat av fransk och slavonsk ek.

La Rocca e la Pira är inget annat än ett rent magiskt vin. 20 år har gått sedan druvorna skördades och visst finns här en och annan mognadston, men också en härlig friskhet.
Initialt i doften känner vi jord, höstlöv och läder för att efter en kort stund i glasen låta de röda bären ta över, som i sin tur låter mörka bär bli tydliga. Mycket fascinerande! Vi kan så småningom även notera örter, kryddor, aningens tjära samt violer och rosor. En minst sagt spännande doftutveckling.

I munnen är det röda och mörka bär som samsas om uppmärksamheten. Björnbär, hallon, syrliga jordgubbar, lite cassis, plommon och tranbär. Örter och kryddor dansar runt i bakgrunden. Härliga syra och ett försiktigt tanninbett. De senare har med åren rundats av i kanterna och nu upplever vi dom som tämligen mjuka. I eftersmaken får frukten sällskap av rosor och violer.

Ett majestätiskt vin med stor elegans och hög komplexitet. Just nu är det i ett underbart drickfönster och jag är tveksam om det kan bli så mycket bättre än så här.
Betyg 5



2012 Amarone Riserva Campo del Titari från Brunelli.
Kvällen rundas av med lite ost och det bästa vi vet dvs Brunellis Campo del Titari. Årgång 2012 är alldeles underbar just nu.
Ni som följt bloggen vet att Brunellis viner håller vi högt och att deras Amarone Riserva "Campo del Titari" står särskilt högt i kurs.

Druvblandningen är ungefär den samma år från år. Titari görs på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från ett och samma vinfält, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. De torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden. Årsproduktionen av Titari är dryga 3 000 flaskor.


En sagolikt bra amarone där kraft, intensitet och elegans samspelar på ett sätt som gör oss hänförda. Den söta mörka frukten är lite av vinets signum. Vi noterar söta, mörka körsbär, mogna björnbär, blåa plommon, hallon och några svarta vinbär. Här finns också några små nypor örter och kryddor samt aningens torkad frukt. Bra syra och mjuka tanniner. Eftersmaken är gigantisk med mörk choklad, några droppar espresso, körsbärskärnor och mörk frukt.
En perfekt avslutning på en underbar födelsedag var hustruns omdöme!
Betyg 5-


måndag 2 september 2024

2018 Barolo, Gheppio

 Ny årgång av Barolo (2018) från Gheppio. Ett projekt i scensatt av Budbreak dvs Pettter och Gabriel Enning. Jag har tidigare skrivit om tankegångarna bakom projektet och också så klart om vinerna. Du som är intresserad klickar på vidstående länkar GheppioLanghe Nebbiolo och Barolo 2017.

Druvorna till det här vinet kommer från tre olika byar. Elio Fenocchio i Serralunga d´Alba, Paolo Boffa i La Morra och Monia Rullo i Monforte d´Alba.
Vinet är gjort i kooperativet Terre del Barolos vineri. 20 dagars skalmaceration, jäsning på stålfat och sedan lagring på stora (50 hl) ekfat s k botti.


Vi gillar verkligen det här vinet precis som vi gjorde med årgång 2017

Doften börjar lite försiktigt med läder, jord och tobak, men redan efter en kort stund i glasen är det de röda bären som tar över förstärkta med lite örter och kryddor samt några rosor. I bakgrunden noterar vi försiktiga toner av mentol och tjära. Ungt och piggt och på det hela en ganska trevlig doft.

I gommen är det ett friskt och rätt så slankt vin där den rödaktiga frukten i form av tranbär, syrliga jordgubbar och körsbär spelar huvudriollen. Några stänk granatäppeljuice kan vi också notera. Efter hand dyker såväl örter och kryddor som rosor och violer upp. Fin syra och ett stadigt tanningrepp, utan att det senare blir alltför ansträngande, ger vinet en bra karaktär. 
Ett ungt vin med god utvecklingspotential.
Betyg 4
På SB är priset 279 kr, vilket måste anses som ett riktigt hyfsat pris för en god Barolo.