söndag 21 januari 2018

2014 Faugères Domaine Leon Barral

Härom veckan besökte jag kvarterskrogen Humm på hörnet Södra Vägen/Engelbrektsgatan i Göteborg. En enkel och väldigt trevlig restaurang med riktigt hyfsad mat, däremot är deras vinlista lite tunn. Det finns dock ett vin som sticker ut och det är Faugères från Domaine Leon Barral. Detta är deras lite enklare röda vin, som jag tidigare inte testat. De två toppvinerna 2010 Jadis och 2010 Valiniére har jag druckit och hyllat rejält, så nyfikenheten på instegsvinet är stort.

Familjen Barral har varit vinodlare sedan mitten på 1700-talet. Nu är det 13:e generationen som styr över den 30 ha stora egendomen, varav 7 ha är betesmark för djuren. Geografiskt befinner vi oss i den lilla byn Lenthéric i appelationen Faugères i Languedoc.
1993 tog Didier och hans bror över verksamheten och började omgående producera vin under eget namn. Dom ställde samtidigt om till ett biodynamiskt influerat produktionssätt och har blivit lite av föregångare med det i Faugères.

Vinet är gjort på druvorna Carignan (50%), Grenache (30%) och Cinsault (20%).  Druvorna skördas för hand. Alkoholjäsningen sker spontant och skalmecerationen pågår i 3-4 veckor på cementtank. Vinet får sedan ligga till sig i två år på cementtank och ståltank. Vi buteljeringen tillsätt en ytterst liten dos svavel.

Färgen går i en varmröd ton, som är nästintill transparent.
I doften känns en del röda bär, ett knippe örter, svartpeppar, lite knallpulver, stendamm, grus och blommor (viol, syren, rosor). Väldigt trevlig och triggar igång suget efter att ta den första klunken.
I munnen är det de röda bären, körsbär, hallon, röda vinbär som vi först noterar, men här finns så mycket annat. Här finns gott om örter och kryddor. En ljuvlig och ordentlig syra med aningens rabarbertouch virvlar runt i gommen. Inslaget av mineraler, främst steniga, är påtagligt. Härliga småbitande tanniner gör sig påminda, vilket tillsammans med syran matchar vår mat förträffligt.
Hyfsat lång eftersmak med rosor och violer, aningens lakrits och mera frukt.
Enastående gott.

Betyg 4+
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar