tisdag 30 januari 2018

2008 Las Flors de la Pèira

Las Flors är en av mina favoriter bland viner från i Languedoc.
Jag har provat följande årgångar: 2006200720082009 och 2010. Samtliga årgångar har varit sagolikt bra.


Producenten La Pèira en Damaisèla håller till i  Terrasses du Larzac i Languedoc. Musikern Robert Dougan köpte vingården 2004.

Las Flors i version 2008  har druvmixen 5% Cinsault, 10% Mourvedre, 30% Syrah och 55% Grenache. Det lagras till största delen i nya och begagnade Demi-Muids som är stora Barriquer om 600 liter.

Här finns en stor och mycket angenäm doft. Det är körsbären, skogshallonen och de mogna björnbär som vi först noterar, men det är doften av provencalska örter och tonen från pinjeträden som riktigt frälser oss.
Ett stort vin med en ganska kraftig och intensiv smak. ändå har det en stor elegans. Sagolikt gott helt enkelt.
Den mörka frukten känns idag mjuk och rund. Detta samtidigt som syran håller uppe friskheten. En stor och fin ört- och kryddsamling förgyller smakintrycken. Tanninerna är nu alldeles mjuka och lena, men finns där med sitt försiktiga motstånd. I avslutet hittar vi både lakrits och svartpeppar, men även steniga mineraler och en lättsam hallonton.
Betyg 5

Det vart en skvätt över i flaskan. Dag två hade vinet tappat rejält av frukten och då dominerade medicinalörterna kraftigt.
Min slutsats är att vinet  nu är helt på topp och ska nog inte lagras så mycket längre. Jag skulle nog inte lufta det så lång tid heller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar