tisdag 9 januari 2018

2009 Pure från Domaine la Barroche. En topp Chateauneuf-du-Pape.

Domaine la Barroche är en producent i Chateauneuf -du-Pape, som vi upptäckte för tiotalet år sedan och vars viner vi blev väldigt förtjusta i. Vinmakare är Julien Barrot. Han gjorde under några år  fyra olika cuvéer: Terroir, Signature, Fiancé och Pure. Från och med årgång 2010 gör han endast tre cuvéer nämligen Signature, Fiancé och Pure. Årgång 2009 blev den sista av  Terroir. Vi har en flaska kvar, som det snart borde vara dags att dra korken ur. Vi testade för drygt tre år sedan både Signatur och Terroir i version 2009. Vi skrev då så här om vinerna.
Fiancé i version 2007 drack vi i somras och den gjorde oss inte besvikna. Läs om detta här.
2009 Pure
Detta är toppvinet från Domaine la Barroche. Vi har inte druckit det tidigare, så det är med stor spänning vi på nyårsaftonen drar korken ur den här flaskan.
Vinet är gjort på i huvudsak grenache-druvor från vinstockar som är mer än hundra år gamla. På sin hemsida anger dom att 97% är från Grenache och resterande tre procent från andra tillåtna druvor. Druvorna har avskiljts från stjälkarna innan de pressas. Jäsningen äger rum på emaljerade ståltankar. Vinet får tillbringa fyra veckor med skalen. Runt 18 månader på stora, gamla ekfat har vinet fått ligga till sig på.

Vi öppnar flaskan någon timma innan vi ska avnjuta det. Omedelbart studsar vi till, vilken härlig doft. Här signaleras det tillgänglighet och drickmognad. Kan vi ha öppnat flaskan för tidigt.
Det går 45 minuter och vi häller upp vinet i glasen. Om möjligt är doften ännu större nu. En stor, bärig doft strålar emot oss oss: hallon, ljusa körsbär, någon jordgubbe och i bakgrunden en något mörkare ton av solmogna björnbär. Kryddor, örter, pinje, grusdamm, läder, piptobak och lite anis.
Stor komplexitet i doften som ni förstår. Sa jag magisk?
Är doften stor och inspirerande, vad ska man då säga om smaken. Superlativen räcker inte till. Mitt livs bästa Ch9dP vill jag påstå.
Smaken är bara så läcker. Mogen, komplex och fullmatad.
Frukten består främst av röda bär precis som i doften: hallon,ljusa körsbär och lite jordgubbar, men också några mörka bär såsom björnbär och aningens cassis. Gott om provencalska örter, några kryddor, en hel del mineraler, en försiktig ton av kolasnören , lakrits, torkade fikon och någon liten espressoton alldeles i avslutet. Inte allt på en gång utan smakerna dyker mer upp som lager på lager. Syran håller fortfarande det här vinet med en bra friskhet. Tanninerna rejält avrundade, men ändå närvarande hela kvällen. Eftersmaken låååång.

Vi faller pladask. Så in i bänken gott. Bättre än så här blir inte Chateauneuf-du-Pape. En flaska finns kvar i källaren. Det gäller bara att välja ett lämpligt tillfälle i närtid. Så mycket mer utveckling tror vi inte på och det behövs inte heller.
Betyg 5

499 kr kostade vinet, då det privat importerades med hjälp av Systembolaget och importören Bristly.
5 kommentarer:

 1. Underbart J-C! frågan är vilken årgång Bristly kan importera nu!?

  SvaraRadera
 2. Skriv till Gabriel på Bristly och fråga.
  Du hittar på mailadress på hemsidan bristly.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, har även gjort en privatimport via SB

   Radera
  2. Fick detta svar från SB:

   Hej,

   Tack för din förfrågan med nummer 281425 som gäller Domaine La Barroche Châteauneuf du Pape Pure.

   Leverantören Bristly Wine Agents AB har meddelat oss ” Vi importerar inte Barroche längre.”
   De kan därför inte hjälpa till med denna förfrågan.

   Radera
 3. Ser att Triplusvinhandel står som leverantör hos SB på en senare årgång. Kanske dom kan hjälpa till

  SvaraRadera