tisdag 2 januari 2018

2016 Langhe Chardonnay

I början på december fick vi ett par flaskor från importören Malchamax. Vi har tidigare skrivit om 2013 Barbaresco, Bel Colle och 2008 Amarone Riserva, Corteforte. Nu dags för ett vitt vin från Piemonte gjort på druvan Chardonnay.

1976 drog bröderna Franco och Carlo  Pontiglione och Giuseppe Priola igång sitt vinmakande. Strax utanför den lilla staden Verduno någon mil norr om La Morra hittar du deras vineri och vinkällare. Vingårdarna finns dels runt själva staden Verduno och dels några mil längre norrut i Barbaresco-området. Detta gör att dom tillverkar både Barolo-viner och Barbaresco-viner liksom röda viner på druvorna Barbera och Dolcetto samt Langhe Nebbiolo och Nebbiolo d´Alba. På den vita sidan gör dom druvrena-viner på Arneis, Favorita, Chardonnay och Moscato.
Från och med augusti 2015 ingår dom i familjeföretaget Bosio Family Estate.

Chardonnaydruvorna har vuxit på vingårdar utanför byarna Barbaresco och Treiso.
Druvorna pressas och musten får ligga i 36 timmar med skalkontakt vid en låg temperatur.. Jäsningen äger rum under 20 dagar på ståltankar (70%) och nya ekfat s k Tonneaux (30%). Vinet får sedan ligga i 6 månader på sin jäst innan det filtreras och buteljeras.

Färgen har en halmgul ton med några stråk av en skirig grönska ut mot glaskanten.
I doften kan vi känna grön/gula äpplen, några gula stenfrukter, en liten finstämd ton av citrus, en nyans av våt grusgång och en viss floral ton. På det hela en inbjudande och trevlig doft.
I munnen tar vinet för sig mer än vad det gjorde i doften. Det  ger en frisk och ganska ungdomligt intryck.
Kanske inget stort vin för den fina middagen, mer ett användbart vin till den vardagliga maten vare sig det handlar om fisk- eller kycklingrätter.
Det finns en trevlig fruktig framtoning som vi gillar:gula äpplen, aprikos, gula plommon, någon ton av ananas och lite citrus. En viss mineralitet som drar mot våta stenar noteras liksom en försiktig ton av rostade fat.

Betyg 3++
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 267 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar