torsdag 4 januari 2018

Viviani: 2013 Campo Morar och 2011 Casa dei Bepi

Viviani är en producent som Vintankar håller lite extra högt. Självklart finns dom på den Tio-i-Topp lista som Vintankar upprättade på årets sista dag 2016 och som vi under 2017 inte funnit skäl att revidera.
Vi har besökt dom åtskilliga gånger tillsammans med Club Amarone. Under den andra halvan av december drack vi de senaste årgångarna av deras Superiore "Campo Morar" och deras prestigeamarone "Casa dei Bepi".


2013 Campo Morar
Detta är en av mina favoriter bland de viner i Valpolicella som går under beteckningen Superiore.
Druvblandningen är Corvina Veronese 75% Rondinella 20% och Molinara 5%. Hälften av druvorna vinifieras omedelbart, medan den andra hälften får torka i ca en månad innan den vinifieras. Efter några månader blandas de två druvjuicerna.
Vi har tidigare skrivit om årgångarna  200420052008 och 2012


Jag tycker verkligen Claudio fått till det med årgång 2013. Visst har jag hyllat tidigare årgångar, men den här känns ovanligt bra, vilket inte säger lite. Kanske inte samma kraft som i 2012:an, men istället får vi en elegans och komplexitet som jag verkligen uppskattar.
De mörka frukten med söta, mörka körsbär, björnbär och lite andra skogsbär spelar en central roll i såväl doft- som smakpaletten. Örter, blåa plommon, kakao, espresso, unset torkad frukt och sötlakrits kan vi också notera. Det finns en bra syra och smånafsande tanniner. En underbar lång eftersmak sätter vi också på pluskontot.
Ett underbart vin redan i dag, särskilt om det får någon halvtimme i karaff. Och ännu bättre! Jag tror det kommer utvecklas ytterligare.
Betyg 4
Priset på "Bolaget" är 360 kr. Dessvärre lyser röda bokstäver "Tillfälligt slut hos leverantör" på SB:s hemsida.


2011 Casa dei Bepi
En riktig toppamarone. Och det här är en Amarone från en riktig toppårgång. Fantastisk bra idag och kommer också att utvecklas fint de närmaste åren. I Gambero Rosso Italian Wines fick Casa dei Bepi för tionde gången tre bicchieri i och med årgång 2011.
Vill du veta mina tankar om tidigare årgångar är det bara att klicka på resp årtal:  2003200420062007 och 2009.
Vinet görs på druvorna Corvina Veronese (70%) och Rondinella (30%), som vuxit på kullarna högt upp i Negrar-dalen. Druvorna torkas i tre till fyra månader och får efter vinifieringen tillbringa närmare tre år på 225-liters ekfat s k barriquer.

Vi låter vinet få närmare två timmar på karaff innan vi börjar att njuta av det. Det här är en ungdom i en förträfflig form.

Doften är så där amaronemagisk den bara kan vara och den växer hela tiden. Inte så där bombastik fruktdriven. Kraft i dofterna och samtidigt elegans är ju lite av Claudios adelsmärke. Här finns mörka bär, örter, kakao, lite torkad frukt och blåa plommon.

Smakmässigt levererar den stordåd trots sin ungdom och det är just i frukten: mörka körsbär, björnbär, skogsbär, blåa plommon som ungdomligheten finns. Nåväl. Syran  finns där med ungdomlig friskhet. Smånafsande tanniner som ännu inte blivit sammetslena, men vi vet att så blir fallet om något år.
Eftersmaken är formidabel med mera söta, mörka körsbär och solmogna björnbär, lite torkad frukt med bara en antydan till russin, finstämda örter, söt lakrits och på det ett underbart avslut med en liten bitterhet från  mörk choklad, och någon liten espressoton.
Hustrun och jag känner oss oerhört privilegierade den här kvällen av att få njuta av ett sådant här fantastiskt vin och dessutom ha vetskapen av att det finns fler flaskor i källaren.
Betyg 5
Kanske ett plus efter femman om något år. I så fall det första.

På "Bolaget" är priset 750 kr. Det verkar finnas flaskor kvar i beställningssortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar