onsdag 3 januari 2018

Tre viner från systrarna Suavia: Le Rive, Monte Carbonare och Massifitti.

Vi har under december druckit tre viner från systrarna Suavia. 
Familjen Tessari har bott och verkat i Soave sedan 1800-talet. Det var 1982 som föräldrarna drog igång en egen produktion av vin. Nu är det barnen, de tre systrarna, Meri, Valentina och Alessandra som ansvarar för verksamheten på den 12 ha stora vingården belägen på kullarna runt byn Fittà några km från Soave. Odlingen sker enligt organisk-biologiska metoder.
Foto lånat av Clubamarone
Vi har själva ett oförglömligt minne från en söndagslunch med Meri vid Gardasjöns strand i San Vigilio. Vår avslutningsdag på en resa med Club Amarone. Du kan läsa om den provningen här.

2013 Le Rive Soave Classico.
Ett vin gjort enbart på druvan Garganega. Druvorna har plockats då dom är lite lätt övermogna. 70% av druvorna får jäsa på ståltankar och resterande 30% på ekfat. Vinet får sedan mogna i cirka 15 månader på sina respektive fat, därefter blandas vinet och får mogna i ytterligare 15 månader på ståltankar.

Ett underbart vin, som också är min favorit bland deras viner.
Kanske Soaves bästa vin enligt Vintankar.

Doften är ganska så stor och har en härlig fruktighet där diverse tropiska frukter och persika tillsammans med nysprängd sten, citrus och örter dominerar intrycken.

Visst är det en angenäm, intensiv och stor doft, men det är ändå när vi smakar på vinet som vi helt och hållet faller för det.
Smaken är ovanligt kraftig för att vara ett soavevin. Den gula frukten: plommon, aprikoser, persika bildar tillsammans med lite citrus, gula äpplen, passions frukt en bädd av sammetslena smaker. Elegans och friskt på samma gång. Det finns en viss mjuk smörighet. En god vän uttryckte det som som gul sammet, vilket inte är någon dålig beskrivning. Hög komplexitet för på den gula fruktbädden vilar mineraler (kritiga och steniga), några örter och kryddor liksom bröd och någon liten ton av pinjeträd. Lång eftersmak
Betyg 4+
Det verkar slutsålt på "Bolaget", men annars är priset 245 kr.
2015 Monte Carbonare
Systrarna Suavias mest prisbelönta vin. Den här årgången erhöll Tre Bricchieri av Italian Wines.
Precis som Le Rive är det gjort enbart på druvan Garganega. Fast druvorna till Monte Carbonare plockas inte övermogna. Vinet får jäsa på stålfat och får också ligga till sig i femton månader på stålfat. Här har vi ingen ek inblandad.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal: 20112012 och 2013.

Doften är frisk med citrus, gula äpplen och gula stenfrukter i centrum, men det är ändå de tydliga mineralerna från vulkanjorden som ger vinet en enastående karaktär: regnvåta stenar, krossad flinta stenar och stendamm. Ett lätt floralt inslag tillsammans med aningens honung spetsar till doftintrycken.

I munnen har det en krispigare och friskare framtoning än Le Rive. Syran är också mer påtaglig. Bra tryck i smakerrna: citrus, gula äpplen, gula stenfrukter, skifferhaltiga mineraler och så den fina lilla blommigheten. Ni känner igen smakerna från vad jag skrev om doftintrycken. Eftersmaken något längre än medel och här dyker det upp en del örter, grapefrukt aningens honung och lite sälta.
Betyg 4
Även detta verkar slutsålt på SB annars är priset 203 kr.

2014 Massifitti
Vinet är gjort uteslutande på druvan Trebbiano di Soave. En gammal druvsort som var på väg att glömmas bort, trots att den odlats just i Soave under några tusen år.
Massifitti görs på druvor från vinrankor som är dryga tio år gamla och som kommer från en vingård belägen på en höjd av 300 m över havet. Jordmånen är vulkanisk, vilket också kan spåras i det mineralrika vinet.
Druvorna pressas direkt efter skörd. Musten separeras från skalen och får jäsa i ståltankar utan skalkontakt. Temperaturen sänks så att malolaktisk jäsning undviks. Vinet får sedan mogna i femton månader på ståltankar innan det buteljeras.

Färgen har en blekgul ton.

Doften bär tydliga spår av den vulkaniska och därmed mineralrika jorden som vinrankorna vuxit i. Vi noterar en ton av citrus, vilket vi associerar med limeskal, vita blommor med en tydlig jasminton. Gula stenfrukter, aningens päron och lite örter. En mycket trevlig doft.

I munnen känns vinet friskt, krispigt och visar upp en härlig och stor syra. Precis som i doften är inslaget av mineraler från vulkanjorden påtagligt, men här finns också stora inslag av gula äpplen, persika, lite päron, örter och en försiktig liten blommighet.
Smakerna är inte lika intensiva och stora som i de båda andra vinerna. I Massifitti känns de mer försiktiga, men ändå tydliga. Vinet blir ett fint komplement till fiskrätter där fiskens egna smak ska spela huvudrollen ex torskrygg med skirat smör och pepparrot. Eller varför inte räkfrossa!

Betyg 4-

Precis som med de båda andra vinerna står det på SB:s hemsida att vinet är tillfälligt slut hos leverantören. Priset är 203 kr. Jag tycker alla tre vinerna är köpvärda även om jag håller Le Rive som det bästa. Naturligtvis kommer jag fylla på med de nya årgångarna när de anländer till "Bolaget".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar