onsdag 10 januari 2018

2015 Vino Rosso från Cascina Tavijn

Nyårsdagen har ju med tiden blivit den stora pizzaätardagen. Vintankar utgör inget undantag. I år intog vi en hemmagjord variant med lite av julens rester som "topping". Ur källaren plockade vi upp ett vin, som gjort för ett sådant här tillfälle.

Cascina Tavijns viner köper jag alltid hos Cibi e Vini i Köpenhamn.
Nadia Verrua och hennes viner har jag hyllat ett flertal gånger. Jag hade förmånen att vara med på en provning som hon själv ledde. Du kan läsa om det här.

Familjen äger 5 ha vinodlingar och ungefär lika mycket för odling av hasselnötter. All odling sker enligt ekologiska principer, spontnjäsning och minimalt tillsättande av svavel. Eller som Nadia själv uttrycker det "Not add too much and not to take away".
Vino Rosso är hennes enklaste vin. Detta är deras "Vino da tavola". Det ska drickas ungt och det ska drickas till maten. Fast jag kan visst dricka det utan några som helst tillbehör, så gott är det faktiskt.
Från början var det inte meningen att det skulle säljas. Familjen drack det. Man gav bort en del flaskor till vänner och bekanta. Och så hade Nadias make det som husets vin på sin restaurang Consorzio i Turin.Det här vinet ska ju drickas ungt, så varför buteljera det med kork. En vanlig enkel kapsyl funkar ju alldeles utmärkt. Några korkskador blir det ju heller aldrig frågan om.

Vinet görs vanligtvis på lika delar Barbera och Freisa, men proportionerna har varierat under årens gång. Ibland har någon annan druva adderats, allt för att få vinet på det viset Nadia önskar.

En trevlig och försynt doft av röda bär liksom en viss blommighet noterar vi omgående. Några stänk av daggvått grus och örter finns med i bakgrunden.

Slankt, charmigt och med en viss stramhet samt väldigt inbjudande och lättdrucket. Det här är så klart inget vin en ska sitta och djupanalysera. Vi noterar en fin bärsamling, som tillsammans med örter och rosor bildar smakstommen. Friskt med en bra syra. Fjäderlätta tanniner smånafsar i munhålan. Enkelt? Javisst! Strålande gott och rentav lite läskande!
Betyg 4-

99 DKK fick vi betala. Vi har självklart fyllt på med årgång 2016. Ett användbart vin till många tillfällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar