fredag 19 januari 2018

2009 Signature Chateauneuf-du-Pape från Domaine la Barroche

Vi tokhyllade Pure med årgång 2009 från Domaine La Barroche tidigare i år.
Vi beslöt oss för att även testa deras Signature från samma år. Visst har vi druckit den här tidigare. Klicka på resp årtal så får du våra tankar från det tillfället: 2007,  20082009 och 2010

Druvblandningen är ungefär så här: 66% Grenache, 15% Mourvedre, 13% Syrah och 6% Cinsault. Lite varierar den år från år, men den är alltid grenache-dominerad med dryga 60%. Mourvèdre och Syrah står tillsammans för cirka 30%, där andelen Mourvèdre är någon procent högre. Cinsult ingår ofta med runt 5 % och sedan kan några andra av de tillåtna druvorna ingå med någon procent.
Druvorna avstjälkas. Jäsningen äger rum på cementtankar. Vinet får ligga med skalkontakt runt fyra veckor. Det lagras sedan i 18 månader på 600-liter stora ekfat. Ingen filtrering innan det buteljeras.

Doften signalerar mogenhet. Den börjar inte alls på samma försiktiga sätt som för ett par år sedan, utan nu är den lite mer pang på omgående. Den känns varm med solmogna mörka bär och gott om provencalska örter. Det är inte utan att vi påminns om våra cykelsemestrar i södra Rhone-dalen.

I gommen får vi massvis av härliga mörka bär: solmogna björnbär, körsbär, plommon och något enstaka svarta vinbär. Det finns också, visserligen i en underordnad roll, ett inslag av en ljusare frukt av typen skogshallon och jordgubbar. Det är ett bra tryck i frukten.
 Örter finns det i stor omfattning liksom en del kryddor. Det är nog dessa som tillsammans med den mörka frukten ger en känsla av solvarma dagar. Fortfarande är syran på alerten och ger vinet den friskhet det behöver. Tanninerna har rundats av sedan vårt senaste besök och drar nu iväg mot det silkeslena hållet, dock är de närvarande och bjuder nödvändigt motstånd.
Eftersmaken är längre än medel och bjuder på mera mörk frukt och örter, men också lakrits, steniga mineraler, pinjenötter och någon liten ton av espresso. Alkoholen tycker jag numera är helt omslukad av den solvarma frukten.

Smakerna har både djupnat och mognat, men utan att bli övermogen. Den här klarar sig säkert flera år till i den här författningen, men så mycket mer utveckling känns tveksamt.
Vi gillar verkligen det här.

Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar