lördag 13 januari 2018

2011 Amarone Massimago

På våren 2015 besökte vi Massimago och vi blev imponerade av vad vi fick se och smaka. Vi charmades också av den karismatiska Camilla Rossi Chauvenet och hela hennes koncept. Organisk/biologisk odling har varit i det närmaste självklart.

Själva gården ligger också väldigt vackert på en kulle med en fin utsikt över det böljande landskapet. Geografiskt befinner vi oss ett par mil öster om Verona inte långt från den lilla byn Mezzane di Sotto.
Förutom själva vineriet så finns här också möjligheter till boende och rekreation. Det finns en väldigt rofylld atmosfär som vilar över hela anläggningen.

Vinet är gjort på Corvina (70%) och lika delar Corvinone och Rondinella. Druvorna torkas i ca 80 dagar. Det får ligga till sig runt två år på barriquer och 20 hl ekfat samt ett år på flaska innan det är redo för marknaden
Vi drack för tre år sedan årgång 2009, som du kan läsa om här. Senast jag drack årgång 2011 var för snart två år sedan. Jag upplevde den då som ung och lovande. Mina tankar hittar du här.

Det har hänt ganska mycket på de två år som gått. Vinet har gått från ungt till i det närmaste moget. Absolut inte övermoget.

Här finns en ganska stor och tydlig doft, som domineras av en ljuvlig mörk frukt med några instick av lite rödare bär. Vi noterar också läder, jord och piptobak samt ett knippe örter och någon liten ton av svartpeppar.
Doften kommer till oss tämligen omgående, vilket signalerar en viss mognad.

I munnen har den den läckra mörka frukten djupnat och gått från jungfrulig till mera mogen: mörka körsbär, björnbär, blåbär, plommon. Visst finns här lite torkad frukt i lagoma portioner. En viss liten ton av russin fast mer fikon, dadlar och katrinplommon. Kryddor och örter piffar till föreställningen. Fortfarande finns den livgivande syran på plats som harmoniserar med frukten på ett strålande vis. Tanninerna har mjukat och rundats av och upplevs idag mer åt det sammetslena hållet, men bjuder ändå ett visst motstånd.
Eftersmaken är riktigt lång och har det där bitterljuva avslute, som vi så skarpt gillar. Läs riktigt mörk choklad och krossade körsbärskärnor.
Amarone 2011 från Massimago har tagit den vägen som vi både förutspådde och önskade. Det har gått lite fortare än vi trodde. Idag är det inget annat än en lysande Amarone. Vår bedömning är också att det är bra nära sin topp och våra kvarvarande flaskor ska vi njuta av de närmaste två/tre åren.
Du som har några flaskor i källaren får rådet att öppna en flaska under våren för en avstämning.
Betyg 4++

På Systembolaget är det årgång 2012 som gäller till priset 573 kr. Vår flaska privatimporterades från vingården. Vi betalade 35 euro +frakt+sv alkoholskatt. Runt 400 kr hamnar vi då på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar