söndag 28 januari 2018

Barbera d´Asti från Montebruna

Barbera är en druva som vi gillar. Det görs många prisvärda och matvänliga viner på Barbera och ändå blir det alltför sällan som vi dricker en Barbera. Härom veckan blev det dock lite ändring på detta, då vi plockade upp en flaska från källaren.

Braida di Bologna Giacomo är ett familjeföretag som drivs i tredje generationen av Raffaela och Giuseppe Bologna. Egendomen omfattar 40 ha, varav 20 är planterade med vinstockar.


Vinet är gjort på 100 % Barbera. Druvorna kommer från vingården Montebruna i Rocchetta Tanaro, som vi hittar någon mil sydost om Asti. Jäsning äger rum på ståltankar.
Vinet har fått ett års lagring på stora slavonska ekfat.


Doften präglas av mörka bär främst körsbär och blåa plommon, men här finns en trevlig liten blommighet (rosor och violer) samt ett finstämt inslag av örter.

I munnen känns vinet ganska så slankt med en fin bärkompott av framförallt mörka sorter: körsbär, björnbär, blåbär och slånbär. Vi kan även hitta lite örter, steniga mineraler och någon liten ton av svartpeppar. Det finns en hyfsad stor syra, som ger en fin friskhet. Tanninerna finns där och krafsar runt lite försiktigt i gommen. Eftersmaken är medellång med mera mörk frukt, där vi tycker oss ana till en ton av hallon förutom de övriga bären vi kände tidigare.

Betyg 4

Vinet finns på SB och kostar 169 kr.

Perfekt till lite enkel vardagsmat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar