söndag 7 januari 2018

Barbera, Dolcetto och Nebbiolo

Brodern med svägerska kom till Västkusten för att fira jul och nyår. Sällan har väl en jul varit mer fylld med dis och regn än just det här året. Ankomstdagen fixade jag till lite köttfärssås med spagetti och en liten blindprovning. Att det skulle bjudas på viner från Italien hade dom räknat ut

Vinerna serverades blint. Nebbiolo och Piemonte tog dom ganska omgående. Dom är inga vana Dolcetto-drickare, så den hade dom svårast att placera. Från och med den här kvällen fick dom en ny favoritdruva. Barbera tog dom till slut efter lite vägledning. Naturligtvis inte producent eller årgång utan druva.

2014 Barbera d´Asti
Producenten Cascina Tavijn vet ni som följer mig på bloggen att jag håller väldigt högt. Jag hänvisat till ett gammalt inlägg och möte med den supertrevliga Nadia Verrua.

Mina tankar om tidigare årgångar läser du genom att klicka på resp årtal: 200720112012 och 2013.

I doften hittar vi mörka körsbär, lite läder och jord, blyga violer och någonstans i bakgrunden även lite bär med ett ljusare anslag. Kanske hallon.

Visst är det en trevlig doft, men det är attacken i gommen vi faller för. Vi känner smaken av mörka bär främst körsbär, men även björnbär och vinbär, några örter, steniga mineraler, violer och rosor, syran från röda äpplen och unset kakao. Tanninerna finns där, visserligen lätttuggade saker, men gör sitt jobb. I eftersmaken lite rödare bär och mera örter.
Visst andas 2014 ungdomlighet och visst kommer det att utvecklas en del, men det har redan nu en väldigt bra balans och en fin längd.
Väldigt gott!!
Betyg 4
2013 Dolcetto d´Alba
Jag skrev för ett och ett halvt år sedan ett blogginlägg om producenten och hans viner. Du kan läsa det här.
Dolcetton från 2013 har jag druckit vid flera olika tillfällen och varje gång blivit lika överväldigad av hur gått det här är. Inget undantag den här kvällen heller. Jag tycker det doftar och smakar på samma sätt som tidigare gånger.
I den lite försiktiga doften hittar vi både röda och mörka bär. Här finns lite läder, våt grusgång, örter och en fin ton av violer.
I munnen är det ett slankt vin med stor friskhet och med en viss komplexitet. Här finns en blandad fruktkompott på blåa plommon, skogshallon, ljusa körsbär och något litet blåbär. Några små nypor örter och gott om steniga mineraler. Vi noterar en förträfflig syra. Visst är den väldigt tydlig och distinkt, men aldrig i närheten av att bli alltför påträngande. Inslaget av tanniner är påtagligt och smånafsar på ett trevligt sätt. Precis som med syrorna är tanninerna  så välkalibrerade att de upplevs som själva essensen av vinet.
Eftersmaken kanske inte är så lång, men här finns ett inslag av bitterhet som vi förknippar med körsbärskärnor. Och så det allra sista en ton av viol.
Ruggigt gott, Mycket charm och karaktär. Perfekt till många pasta- och pizzarätter.
Betyg 4


2013 Flores Collini Novaresi
Producent är Cantine del Castello Conti. Några mil nordost om Milano, i utkanten av den lilla staden Maggiora, hittar man den här lilla familjeägda vingården. Vi befinner oss i den norra delen av Piemonte inom Boca DOC.
Det hela tog sin början 1963 då Ermanno Conti startade eget. Visserligen är han från en familj som gjort vin i flera generationer, men nu gjordes det efter hans egna huvud. Odlingarna drivs efter organisk-biologiska metoder utan att vara certifierad.

 Idag är det hans tre barn, systrarna Elena, Anna och Paola, som har ansvaret för verksamheten. Vi talar om en verkligt småskalig verksamhet, då det endast är en ha vinfält de förfogar över.Flores är uteslutande gjort på druvan Nebbiolo. Inga tillsatser inte en svavel. Medellång maceration och mognat en kortare tid på såväl stålfat som barriquer av ek. Knappt 2000 flaskor gjordes det.


I doften känner vi en del mörk frukt bl a slånbär och  plommon, men här finns också regnvåt jord, läder, tobak, lite violer och en del mineraler. En mycket trevlig och angenäm doft.

I munnen känns det både slankt och lite småstramt. Här finns en fin frukt med körsbär, blåbär, lite hallon, nypon och så några slånbär. Lite järnhaltiga mineraler, en viss örtighet och ett nätt litet floralt inslag kan vi också notera. Syran är stor och angenäm. Tanninerna biter liter försiktigt i gommen på ett angenämt sätt. Eftersmaken är medellång med mera mörk bär, aningens lakrits och finmalda örter.
Ett trevligt och gott vin, som ska fyllas på vid nästa besök hos Cibi e Vini. Vi betalade 135 DKK, vilket måste anses som riktigt hyfsat,
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar