måndag 1 januari 2018

2004 Barbaresco Campo Quadro, Punset

Årets första dag. Lite för snabbt för att summera 2017, men en återblick på december visar att det finns ett antal viner vi druckit, som förtjänar några rader i en bloggpost. Den här Barbarescon var strålande bra och kan bara inte gås förbi.

Producent är Punset. Namnet lär härröra från ett gammalt ord som på dialekt betöd "Bella collina o punta", som fritt översatt betyder vacker kulle eller punkt. Här förfogar dom över ca 20 ha vinodlingar. Deras Barbarescoviner kommer från vingårdarna San Cristoforo, "Campo Quardo och Basarin.
Vintillverkningen bedrivs efter organisk/biologiska metoder och detta påbörjades redan 1987. Idag är det Marina Marcarino som bär ansvaret.
Vingården ligger på kullarna som blickar ner mot den gamla byn Neive, någon mil nordost om Alba i Piemonte.
Du som vill veta mer om kvinnan bakom den här vingården klickar på den här länken.

Här är det endast Nebbiolo som ingår och som kommer från den 1 ha stora vingårdslotten "Campo Quadro". Vinet får, beroende på årgång, tillbringa mellan 15-24 månader på tunnor av fransk ek

Här finns en mycket fin doft av lite ljusare körsbär, jord, läder och tobak. Efterhand dyker det även upp en del andra röda bär, rosor och violer samt lite nyponpulver.
En första klunk signalerar ett slankt och friskt vin med en viss stramhet. Vinet känns inte direkt ungt längre, men det är ju tretton år gammalt så vi överraskas ändå av friskheten. Riktigt gott!!
I munnen kan vi omgående notera en god samling röda bär: syrliga körsbär, lite hallon, några smultron och nypon, men även en liten mörkare ton kan vi notera efter en stund i glaset. Här finns också örter och kryddor, en diskret ton av chakuterier samt ett visst blommigt inslag. En rejäl syra. Tanniner som biter. De senare har mjuknat något sedan vi senast drack det. eftersmaken är lång. Och genomgående känns vinet mer elegant än kraftfull.
Betyg 4++

Vinet är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 295 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar